Meesterlijke recepten: 5+ recepten met advocaat!

Bij velen komt tijdens Pasen de advocaat op tafel. Uit de fles met een flinke dot slagroom of verwerkt in toetjes of gebak. Hieronder wat recepten ter inspiratie!

HOMEMADE ADVOCAAT

Benodigdheden

  • 6 eieren – 200 gr suiker – 1 zakje vanillesuiker – 1/2 liter brandewijn.
  • Grote kom of 2 in elkaar passende pannen – garde.

Bereidingswijze
Breek in de kom de eieren en voeg de suiker en vanillesuiker er aan toe. Klop de eieren tot een lobbige lichtgele massa. Plaats de kom in een warm waterbad en blijf kloppen- Schenk al kloppend in een uiterst dun straaltje de brandewijn bij de eiermassa en hou pas op met kloppen als de advocaat dik en gebonden is. Neem de kom van het waterbad. Zet de kom in een bak koud water en blijf nog regelmatige kloppen tot de advocaat is afgekoeld.


ADVOCAATCAKE (8-10 personen)

Benodigdheden

  • 250 ml zonnebloemolie, 250 gr suiker, 5 eieren, 250 gr bloem, 250 ml advocaat, 1 zakje bakpoeder.09
  • Mixer of garde, beslagkom, tulbandvorm of bakblik.

Bereidingswijze

Mix de olie, suiker en eieren tot een romig geheel. Voeg de advocaat langzaam toe, voortdurend roeren. Bak de cake in een voorverwarmde heteluchtoven van 160 graden in 50 minuten gaar.

Zoek je variatie of iets extra’s? Probeer dan dit recept van advocaat cake met chocoladestukjes.


IRISH COFFEETAART MET ADVOCAATROOM (voor 12 personen)

Benodigdheden

  • 4 theelepels instant koffiepoeder, 4 eetlepels Irish-coffeecream, 1 pak lange vingers (32 stuks), 0,5 liter slagroom, 2 eetlepels suiker, 3 zakjes vanille suiker, 1,5 deciliter advocaat, 2 eetlepels chocoladevlokken.
  • Springvorm 24 cm, garde, beslagkom.

Los de koffiepoeder op met vier eetlepels water. Roer de Irish coffee-cream erdoorheen. Bedek de bodem van de springvorm met lange vingers met de suikerkant naar boven. Bedek de lange vingers met het Irish coffee-mengsel. Klop de slagroom stijf met de suiker en vanillesuiker. Klop daarna de advocaat erdoor. Schep het slagroommengsel in de springvorm en strijk het glad. Strooi dan de chocoladevlokken erover. Laat de taart afgedekt in de koelkast in minstens 2 uur goed koud worden. Garneer het geheel voor het opdienen eventueel met slagroom.


TRIFLE MET MASCARPONE, ADVOCAAT & FRUIT (voor 6 personen)

Benodigdheden

  • Lange vingers (hoeveelheid afhankelijk van de grootte van de schaal), 250 gram mascarpone, 200 gram magere kwark, 500 gram aardbeien, 1/2 literblik perziken op sap, sap van 1 sinaasappel, mespunt zout, 6 eetlepels advocaat, 3 zakjes vanillesuiker, 3 eetlepels amandelschaafsel, poedersuiker naar smaak, evt. scheutje likeur.
  • Glazen schaal – staafmixer of zeef.

Bereidingswijze
Maak de aardbeien schoon en laat de perziken uitlekken. Snijd het fruit in stukjes. Rooster de amandelen in een droge koekenpan of op de bakplaat in een oven (200 graden). Leg de lange vingers op de bodem van een lage schaal met de suikerkant naar beneden. Besprenkel ze met wat bijpassende likeur of sinaasappelsap. Pureer de helft van de aardbeien met de rest van het sinaasappelsap en wat poedersuiker. Voeg een mespunt zout toe. Doe de overige stukjes aardbeien en de perzikenstukjes door de gepureerde aardbeien. Houd wel wat fruit apart om te garneren. Verdeel het fruitmengsel vervolgens over de lange vingers. Roer de mascarpone los met de kwark en de advocaat. Voeg hier de vanillesuiker aan toe. Proef en maak het geheel eventueel wat zoeter naar smaak. Giet het mascarponemengsel over het fruit. Bestrooi het geheel met de geroosterde amanelen en zet de trifle zeker een paar uur in de koelkast.


ADVOCAAT TIRAMISU MET BITTERKOEKJES (voor 8 personen)

Benodigdheden

  • 2 deciliter sterke (espressokoffie) afgekoeld, 16 bitterkoekjes, 2 deciliter slagroom, 1 zakje vanillesuiker, 50 gram suiker, 500 gram mascarpone, 1,5 deciliter advocaat, 50 gram geraspt witte chocolade.
  • 1 vierkante schaal (15 x 15) of 8 glazen.

Bereidingswijze
Schenk de koffie in een schaal, schep de bitterkoekjes erdoor en laat ze hierin weken. Klop ondertussen de slagroom met de vanillesuiker en de suiker stijf. Klop de mascarpone los en spatel voorzichtig de slagroom er in 2 porties door. Spatel vervolgens de advocaat in een dun straaltje door het mascarponemengsel en roer dit glad. Neem de bitterkoekjes uit de koffie (de koffie kan weggegooid worden) en bekleed de bodem van de vierkante schaal met de koekjes. Verdeel het mascarponemengsel over de bitterkoekjes en strijk het glad. Dek de schaal af met plastic folie en laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast (voorkeur 2 tot 4 uur). Bestrooi de tiramisu voor het serveren met de geraspte chocolade.


Verder kun je advocaat natuurlijk verwerken in cupcakes of eten bij een schaaltje yoghurt, kommetje ijs of poffertjes/pannenkoeken. Bon appetit!

En niet zo’n fan van advocaat, maar ben je hier toch per ongeluk terecht gekomen? Dan zijn deze konijnenbroodjes en paaseieren gevuld met chocolademousse wellicht aanraders 😉