Meer ruimte in je huis creëren? Voeg een veranda toe!

Dat de huizenprijzen totaal uit de klauwen lopen is geen geheim. Ben je echter toch de gelukkige eigenaar van een mooie woning geworden, maar moet de tuin nog worden aangepakt of kun je nog wat extra woonruimte gebruiken? Dan is een veranda een mooie oplossing.

De makkelijkste manier om je tuin meer uitstraling te geven en om makkelijk meer woonruimte te creëren, is het plaatsen van een glazen overkapping. Gezellig de regen tegen het dak terwijl je zelf droog zit, geen verlies van daglicht én al mogelijk vanaf zo’n duizend euro.

Soorten veranda’s

Er zijn echter allerlei mogelijkheden als het op veranda’s aankomt. Allereerst is er de serre. Dit is een soort verlengstuk van je kamer of woonkamer, waarin je een extra zithoek of bijvoorbeeld studie- of werkplek kunt creëren.

Daarnaast is er de tuinkamer. Dit is net als de serre een afgesloten ruimte, maar deze is niet geïsoleerd. Je vergroot er dus niet je woonkamer mee, maar je kunt er wel heerlijk beschut zitten. Ook kun je hier bijvoorbeeld een heater (laten) plaatsen, waardoor je ook op koudere dagen van deze ruimte kunt genieten.

Zowel een serre als tuinkamer kun je voorzien van allerlei accessoires, denk aan LED-spots, zonwering op het dak en zogenaamde ‘screens’, ofwel zonwering aan de voor- en zijkanten van je veranda.

Ten slotte is het aanschaffen van een pergola nog een mogelijkheid. Dit is voor starters de meest portemonnee-vriendelijke optie. Het gaat hierbij om een soort overkapping zonder muren. Hier kun je gezellig je tuinmeubelen onder plaatsen, zodat je in de zomer heerlijk in de schaduw zit en niet hoeft te stuntelen met parasols. Door de pergola te omringen met planten en de tuintafel gezellig te versieren, kan dit zomaar je favoriete plekje van je huis worden.

Zelf klussen of uitbesteden?

Ben je handig of heb je een partner met twee rechterhanden, dan zou je zelf aan de slag kunnen. Schakel je liever een professioneel in, dan zijn er diverse bedrijven die gespecialiseerd zijn in dit soort klussen. Zo heeft Verasol bijvoorbeeld in een meetservice, waarbij er een specialist aan huis komt om alles op te meten en in te tekenen. Heeft je huis aparte maten, waardoor van de standaarden afgeweken moet worden, dan is dat ook geen probleem. Verder kan er een montageteam langskomen om de boel in elkaar te zetten, al zijn de producten van Verasol ook geschikt om dit zelf te doen.

Zoek je inspiratie? Dan vind je hieronder enkele voorbeelden.