Maak jouw zomer leuk én juridisch!

De tentamens zijn (bijna) voorbij, dus het wordt tijd om na te denken over de zomer! Heb je nog geen genoeg van rechten? Hieronder vijf ideeën om je toch nog een beetje met het recht bezig te houden tijdens de vakantie!  

Door Marieke Heetvelt

1. Musea
Wil je graag een dagje weg, maar weet je niet goed wat je precies wilt doen? Ga eens naar een museum! Er zijn een aantal musea die te maken hebben met het recht. Denk bijvoorbeeld aan het Verzetsmuseum in Gouda over het verzet en de schendingen van mensenrechten in de Tweede Wereldoorlog en vandaag de dag. Een ander interessant museum is Museum de Gevangenenpoort in Den Haag. Dit museum laat de geschiedenis van het strafrecht in Nederland. Ook een grote aanrader: Gevangenismuseum Veenhuizen!

Verzetsmuseum: Turfmarkt 30, Gouda
Museum de Gevangenenpoort: Buitenhof 33, Den Haag
Gevangenismuseum Veenhuizen: Oude Gracht 1, Veenhuizen

2. Breng een bezoekje aan de rechtbank
Is het wat minder zonnig en warm buiten? Breng dan eens een bezoekje aan een rechtbank. Omdat de rechtspraak natuurlijk openbaar is kan je altijd een rechtbank binnenlopen om een rechtszaak te kijken en dit is ook nog leerzaam en leuk! Vaak vinden rechters het leuk als er rechtenstudenten komen kijken en wanneer het een kleine zaak is waar weinig mensen aanwezig zijn willen rechters zelfs achteraf nog weleens je vragen beantwoorden. Sleep een vriend, vriendin of je moeder mee en ga een dagje rechtszaken kijken op!

3. Lees een interessant boek
Ga je op vakantie? Dan wordt er natuurlijk veel gelezen. Je kan natuurlijk kiezen voor een thriller of een romantisch liefdesverhaal, maar er zijn ook ontzettend veel hele leuke boeken die met het recht te maken hebben! Enkele suggesties:

  • Onbewuste Getuige, Gianrico Carofiglio
  • De voyeur, David Ellis
  • A Time to Kill, John Grisham
  • The Firm, John Grisham
  • Beroepsgeheim, William Lashner

Of pak een van de boeken die we hebben gerecenseerd, waaronder 12 jaar onschuldig in de cel, Mens in toga of Tien geboden voor de advocaat-stagiair.

4. Zoek een leuke vakantiebaan!
Er zijn natuurlijk genoeg leuke vakantiebaantjes te vinden, betaald of vrijwillig. Zo kan je bij een juridisch bedrijf, een advocatenkantoor of bij een juridisch adviesbureau gaan werken! Houdt vooral Facebookgroepen waar juridische vacatures inkomen goed in de gaten en vraag eens rond in jouw vrienden- en familiekring!

5.Series, films en documentaires genoeg!
Als je een dagje écht vakantie wilt hebben en de hele dag series in bed wilt kijken kan dat natuurlijk ook. Er zijn heel veel juridisch gerelateerde series en films die heel spannend zijn! Denk bijvoorbeeld aan: Michael Clayton, How to get away with murder, The Lincoln Lawyer en Court. Voor meer leuke films en series, klik hier!

Nog meer ideeën? Aanvullingen zijn altijd welkom, laat hieronder een reactie achter!