Linkshandig? Word dan geen advocaat

Het is vandaag Linkshandigendag! Wat feiten en fabels op een rij.

Linkshandigen zijn creatiever, beter in bed en intelligenter dan hun rechtshandige soortgenoten, als we de onderzoeken mogen geloven. Ook zijn ze beter in het oplossen van wiskundige taken. Ondanks dat verdienen hoger opgeleide linkshandigen maar liefst twaalf procent minder dan rechtshandigen. Conclusie: linkshandigen zijn goede ondernemers (zo ondertekenen onder meer Bill Gates, Oprah Winfrey en John de Mol hun cheques met de linkerhand), maar ze kunnen de journalistiek en advocatuur beter links laten liggen.

Leiders

Opvallend is dat vier van de vijf laatste VS-presidenten linkshandig waren (Reagan, George H.W. Bush, Clinton en Obama). Spelbederver is Trump.

Criminelen

Uit studies zou naar voren komen dat zo’n 33 procent van de criminelen linkshandig is; onder meer Osama Bin Laden, Billy the Kid en Jack the Ripper behoren tot dat lijstje.

‘Lefties’

Zo’n tien procent van de wereldbevolking is linkshandig. Niet altijd handig in een ‘rechts-georiënteerde’ maatschappij, zoals Nederland. Schrijven, je schoenen strikken, het gebruik van een schaar, blikopener of maatbeker; voor rechtshandigen is dat vanzelfsprekend, voor lefties soms een uitdaging.

Wist je dat:

  • We in Nederland tot 1917 links reden met de auto?
  • Het brein van linkshandigen op een andere manier werkt dan bij rechtshandigen?
  • Onder andere Justin Bieber, Prins William, Paul McCartney en Phil Collins linkshandig zijn?
  • Internationale Linkshandigendag wordt gevierd sinds 1976?
  • Je op social media veel over de dag vindt onder de hashtags #leftie of #lefthandersday?

Lees ook: Deze 27 beroemde personen studeerden rechten