Leuke verenigingen naast je studie!

Ga je studeren in een nieuwe stad en wil je niet alleen maar met je neus in de boeken zitten? Dan is lid worden van een vereniging misschien wel iets voor jou! Op deze manier leer je nieuwe mensen kennen, doe je veel gezamenlijke activiteiten en kan je er ook nog eens veel van leren. Maar van welke verenigingen kan je nou allemaal lid worden?

1. De studentenvereniging

Dit is onder de studenten de meest bekende en populaire vereniging. Dit is een vereniging opgezet voor en door studenten. Samen met allemaal studenten van verschillende studies vorm je een hechte groep vrienden. Zo vorm je jaarclubs of sluit je je aan bij een dispuut van de vereniging. Daarnaast kan je ook bij commissies om je zo bezig te houden met het reilen en zeilen van de vereniging. Je maakt vrienden voor het leven en samen kom je meerdere keren per week samen in de stamkroeg om gezellig te borrelen en feesten.

2. De studievereniging

Bij de studievereniging zitten studenten die allemaal dezelfde studie volgen. Zo zit je samen met al je studiegenootjes bij dezelfde vereniging. Het fijne hieraan is dat je op deze manier altijd hulp kan vragen mocht je studie even wat moeilijker gaan. Daarnaast hebben veel studieverenigingen toekomstgerichte activiteiten zoals banenmarkten of uitjes naar bedrijven. Op deze manier leer je goede contacten leggen en leer je wat je later met je studie kan gaan doen. Ook bij de studievereniging kan je je aansluiten bij een commissie. Daarnaast organiseert een studievereniging ook regelmatig leuke borrels en feestjes.

3. De studentensportvereniging

De meesten studenten denken dat het bij een studentensportvereniging alleen om sporten gaat, maar dat is zeker niet waar. Bij de meeste studentensportverenigingen hoef je totaal geen ervaring in de sport te hebben om bij de vereniging te mogen, het gaat vooral om de gezelligheid. Zo kan je bijvoorbeeld roeien, tennissen, hockeyen of voetballen. Door het jaar heen zijn er vele toernooien waar je met je verenigingsvrienden aan mee kan doen om samen te sporten en te feesten. Ook bij de studentensportvereniging zijn er veel commissies waar je je bij kan aansluiten om zo feesten of sportwedstrijden te organiseren of om je achter de schermen bezig te houden met de organisatie van de vereniging.

4. Onafhankelijke disputen

Mocht je geen zin hebben in een hele grote vereniging en meer op zoek zijn naar een enorm hechte vriendengroep, dan is een onafhankelijk dispuut misschien iets meer voor jou. Een dispuut bestaat uit ongeveer twintig tot 35 dames of heren. Ook bestaan er enkele gemengde disputen. Met deze groep vrienden ga je gedurende je studietijd naar de leukste activiteiten en feesten en ga je samen op vakantie. Je maakt vrienden voor het leven en door de week heen ga je samen met andere disputen gezellig borrelen in de stamkroeg van het dispuut.

5. Overige verenigingen

In veel steden zijn ook verenigingen specifiek gebaseerd op een bepaald onderwerp. Zo kan je je als student inzetten voor bepaalde goede doelen zoals het Rode Kruis, Stichting Mara of UNICEF. Ook zijn er verenigingen voor bijvoorbeeld de LHTB-gemeenschap of voor een bepaalde religie. Daarnaast zijn er jongerenverenigingen voor politieke partijen, die samen discussiƫren en debatteren. Voor ieder dus wat wils!