Last van uitstelgedrag? Zó begin je makkelijker aan je scriptie

Het eind van je studie is in zicht, maar toch moet er nog één hindernis genomen worden: je scriptie. Ben je een fervent uitsteller? Dan komen deze tips wellicht van pas.

Het merendeel van de studenten stelt uit door angst voor het onbekende: vind ik wel een onderwerp, waar moet ik beginnen, ga ik wel diep genoeg in op de stof? Daardoor loop je onnodig vertraging op. Belangrijk is om alle stappen tot het afronden van je scriptie op te delen in hapklare stukjes. Een goede voorbereiding daarvan maakt de rest van de ‘reis’ al een stuk overzichtelijker.

  1. Zorg voor een rustige werkplek (bij voorkeur met wat zonlicht). Schuif papieren aan de kant, geef onnodige spulletjes een plekje in een la en zorg dat er naast je laptop nog ruimte is voor een notitieblok, glas drinken en bordje met snacks. Voilà, de eerste stap is gezet.
  2. Download een app waarmee je je social mediaprofielen voor bepaalde tijd onbereikbaar kunt maken, zoals Cold Turkey of Selfcontrol. Zet daarnaast je mobiel uit.
Lees ook: 39 onmisbare apps voor bij het studeren
  1. Al een scriptieonderwerp? Dan kun je beginnen met het maken van een planning. Reserveer (afhankelijk van colleges of werk) verschillende dagdelen in je agenda voor je scriptie en bij voorkeur in het weekend twee extra uurtjes die je kunt gebruiken als ‘reserve-tijd’: heb je alles netjes af, dan is er tijd over voor wat leuks. Loop je achter op schema, dan kun je deze uurtjes nog goed gebruiken.
  2. Nog geen scriptieonderwerp? Besteed dan elke dag een uur aan het vinden van een scriptieonderwerp. Noteer websites waar je inspiratie kunt vinden, houd het nieuws in de gaten en maak een mindmap van onderwerpen die je interessant vindt. Hoe langer je lijst wordt, hoe makkelijker het wordt om voor je scriptie te gaan zitten.
Lees ook: Zó vind je je perfecte scriptieonderwerp
  1. Onderwerp gevonden en planning klaar? Gefeliciteerd, de voor velen grootste hobbel is genomen!

Na dit artikel nog niet helemaal overtuigd om van start te gaan? Doe dat deze test van Quest om te bepalen of jij een uitsteller begint. En daarna écht beginnen hè?

TIP! Komt je bachelor- of masterscriptie eraan en zie je daar nu al tegenop? Geen nood, onze online scriptiecursus is terug! In twee intensieve middagen krijg jij de theoretische én praktische handvatten aangereikt om van jouw scriptie een succes te maken. Bekijk alle informatie hier.