In de rubriek ‘Over de grens’ komen rechtenstudenten aan het woord die een buitenlandse stage of summerschool hebben gevolgd of buiten Nederland een deel van hun studie voltooiden. In deze zesde editie de 22-jarige Laira Grammatikopoulou van de Universiteit Leiden, die afgelopen zomer in Turkije een summerschool van twee weken volgde aan Istanbul University.
De vierdejaarsstudente Rechtsgeleerdheid ging rechten studeren vanwege haar interesse in mensenrechten. De summerschool “Law on the Bosphorus” sloot daar met het onderwerp Dynamism and distinctions in Human Right law goed op aan. “Ik hoopte meer inzicht te krijgen in de verschillende procedurele en inhoudelijke aspecten in het gebied van mensenrechten.” Dat de summerschool werd gehouden in Istanbul, een stad die ze nog graag wilde bezoeken, was een mooie bijkomstigheid. “Het was een perfecte combinatie.”
De twee weken waren intensief. “Dagelijks hadden we twee hoorcolleges, telkens gegeven door verschillende gastdocenten uit verschillende landen met diverse onderwerpen. Daarnaast kregen we ook een “group-assignement” in de vorm van een Moot Court. Met een groep van zes man moesten we een casus voorbereiden en deze tijdens de laatste twee dagen verdedigen in het kader van een Moot Court Competition.”
Wel was er genoeg tijd om ook de stad te verkennen. “De summerschool had naast de colleges ook een “social-program”, wat bijvoorbeeld een boottocht over de Bosphorus inhield, een tour van de Süleymaniye Moskee en andere juridisch-gerelateerde uitstapjes. Na het programma gingen we dagelijks met een groep de stad in. Aangezien rond die tijd alle bezienswaardigheden gesloten waren, heb ik aardig wat uren door de stad gestruind, veel verschillende buurten van Istanbul mogen ontdekken en heerlijke Turkse specialiteiten uitgeprobeerd. In het weekend hadden we meer vrije tijd, ik heb toen de kans gehad de Agia Sophia te bezoeken, evenals de Blauwe Moskee, het Topkapi Paleis en het Dolmabahce Paleis.”
Toch was alleen door de stad struinen niet vanzelfsprekend. “Ik moest erg wennen aan het feit dat ik me soms als jonge vrouw beperkt voelde in mijn bewegingsvrijheid vanwege de grote culturele verschillen. Als je in Istanbul ‘s avonds over straat loopt, kom je voornamelijk mannen tegen. Het grootste minpunt van mijn verblijf in Istanbul was dan ook de seksuele intimidatie die ik af en toe ervaarde. In mijn eentje met de tram reizen was niet altijd even plezierig.”
Op haar tijdelijke verblijfplaats voelde ze zich gelukkig wel veilig. “Huisvesting voor de summerschool moest elke deelnemer zelf regelen. Bijna alle internationale deelnemers verbleven in een hostel, dat heb ik zelf ook gedaan.”
“Ik kijk met het meeste plezier terug op alle nieuwe mensen die ik heb ontmoet, ieder met zijn eigen bijzondere verhaal. Ook heb ik genoten van de prikkelende hoorcolleges die vaak hele actuele onderwerpen hadden, zoals LGBTI rights en de refugee-crisis van Syrie.” Verder blijven het proeven van versgemaakte Pide, het onderhandelen bij ongeveer elke aankoop die je maakt en het dagelijks voeren van de vele zwerfkatten die Istanbul rijk is haar bij.
Dat ook haar groepsgenoten van de summerschool hebben genoten, blijkt uit het feit dat er onderling nog steeds berichtjes worden verstuurd met foto’s van uitstapjes en de stad. “Het is natuurlijk nog niet zolang geleden en iedereen deelt nog graag alle mooie herinneringen met elkaar.”
Wil je jouw stage-, summerschool- of studieavonturen in het buitenland ook delen? Mail dan naar hetrechtenstudentje@gmail.com onder vermelding van ‘Over de grens’!