Kosten studie rechten

De kosten van een rechtenstudie hangen af van welke opleiding je wilt volgen en waar je dit gaat doen. In dit artikel lees je alles over de kosten van een studie rechten en waar je rekening mee moet houden.

Wat kost een studie rechten?

Hoe diep je voor je rechtenstudie in de buidel moet tasten hangt af van diverse factoren. Woon je nog thuis of zit je op kamers? Kun je op de fiets naar college of ben je afhankelijk van het openbaar vervoer of een auto? En hoeveel studieboeken en andere materialen moet je aanschaffen? Ook per onderwijsinstelling kunnen de kosten verschillen. Hieronder vind je een overzicht van de kosten voor het volgen van een juridische HBO- en WO-opleiding en meer informatie over de gemiddelde algemene studiekosten.

Kosten WO rechten

Het collegegeld voor het hoger onderwijs in het collegejaar 2020/2021 bedraagt 2.143 euro. Dit komt neer op zo’n 178,58 euro per maand. Rechtenstudenten die dit jaar zijn begonnen aan hun studie en nog niet eerder studeerden, betalen in hun eerste jaar slechts de helft van het wettelijke collegetarief, namelijk 1.071,50 euro. Alvast je studiekosten voor het collegejaar 2021/2022 berekenen? Dat kan via de Collegegeldmeter.

Voor boeken en andere studiematerialen moet je bij een juridische studie aan een Nederlandse universiteit denken aan gemiddeld 300 à 500 euro per collegejaar. Wel is het raadzaam om dit goed na te vragen bij je onderwijsinstelling. Zo hanteert de Rijksuniversiteit Groningen een maximum van 740 euro aan boeken en ander studiemateriaal per collegejaar.

Vaak bieden studieverenigingen enige korting op studieboeken en syllabi, meestal zo’n vijf tot tien procent. Het is dus alleen al om die reden de moeite waard om lid te worden van een studievereniging.

Naast het aanschaffen van boeken en studiemateriaal kun je – hoewel dit niet verplicht is – eigenlijk niet zonder een laptop of vaste computer. Houd dus ook rekening met deze kosten.

Eerder zetten we al de studieverenigingen per stad al op een rijtje.

Kosten HBO rechten

Ook voor een rechtenstudie op HBO niveau geldt het wettelijke collegegeldtarief van 2.143 euro, met uitzondering van eerstejaarsstudenten die nog niet eerder hebben gestudeerd. De kosten voor boeken en ander studiemateriaal kunnen ook hier sterk uiteenlopen. De Hogeschool van Amsterdam houdt bijvoorbeeld 450 euro per studiejaar aan, terwijl InHolland uitgaat van 750 euro.

Algemene studiekosten rechten

Er zijn diverse kostenposten die – uitgezonderd kamerhuur – voor iedere student terugkomen. Een overzicht.

Kosten kamerhuur

Een student betaalt gemiddeld 417 euro aan kamerhuur. De verschillen per stad zijn daarbij groot: waar je in Tilburg 393 euro betaalt voor een kamer van vijftien tot negentien vierkante meter, ben je in Amsterdam voor diezelfde ruimte 484 euro kwijt. Het is in ieder geval raadzaam om te kijken of je niet te veel huur betaalt. Op de websites van de Rijksoverheid en Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vind je tools waarmee je kunt kijken op welk bedrag jij ongeveer zou moeten zitten. Verder vind je hier allerlei informatie over bijvoorbeeld je rechten en plichten, servicekosten, onderhoud en natuurlijk het huurcontract.

Kosten boodschappen en kleding

Het Nibud gaat uit van een gemiddelde van 181 euro per maand aan boodschappen en hanteert voor kleding en schoenen een maandelijks budget van 47 euro. Zit je daar ver boven, dan is aan te bevelen om eens kritisch naar je boodschappenlijstje te kijken of oude kleding te verkopen om daarmee nieuwe items aan te kunnen schaffen.

Kosten vervoer

De maandelijkse kosten voor je vervoer kunnen per student sterk verschillen. Heb je een auto, dan ben je maandelijks minstens 299 euro kwijt aan benzine, autoverzekering en wegenbelasting. Ga je met het openbaar vervoer, dan kun je als student in de meeste gevallen gebruikmaken van het gratis studentenreisproduct. Let wel op dat je dit abonnement tijdig stopzet om een boete te voorkomen.

Kosten abonnementen & telefonie

Netflix, Spotify, je telefoon, wellicht een abonnement op een krant of tijdschrift… Het kostenplaatje van dit soort uitgaven kan snel oplopen. Nibud houdt als gemiddeld bedrag voor telefoonkosten 26 euro aan. Spotify kost een tientje per maand en voor Netflix ben je – afhankelijk van het soort abonnement – maandelijks gemiddeld zo’n acht euro kwijt. De prijzen voor kranten en tijdschriften lopen sterk uiteen en zullen daarom ook per student erg verschillen.

Kosten verzekeringen

De keuze uit verzekeringen is reuze, maar als student heb je in ieder geval een zorgverzekering en aansprakelijkheidsverzekering nodig. Woon je op kamers, dan is het afsluiten van een inboedelverzekering verstandig. Heb je al een eigen huis, dan komt daar ook een opstalverzekering bij. Andere verzekeringen die je kunt afsluiten, zijn de rechtsbijstand- en reisverzekering.

Ook voor deze post geldt dat dit bedrag per student sterk kan verschillen. Voor je zorgverzekering (deze verzekering is verplicht voor iedereen ouder dan achttien jaar) moet je volgens Nibud in ieder geval rekening op zo’n 106 euro per maand. Vergeet daarbij niet te controleren of je recht hebt op zorgtoeslag.

Kosten sport en ontspanning

Een balletje trappen, je in het zweet werken op de loopband of ’s avonds lekker op stap; volgens het Nibud ben je daar maandelijks al snel 146 euro aan kwijt.

Bespaartips voor studenten rechten

Hoewel studeren dus een dure aangelegenheid is, kun je je uitgaven gelukkig ook deels zelf in de hand houden. Eerder deelden we al diverse tips voor het besparen op je kosten, maar je kunt natuurlijk altijd meer doen. Heel voor de hand liggend, maar toch de beste manier om geld te besparen: voorkom studievertraging. Dat scheelt niet alleen collegegeld, maar je kunt ook eerder beginnen met werken. Daarnaast hoeft een leuke avond of gezellig weekend niet altijd veel te kosten. Zeker deze coronatijd, waarin veel publieke gelegenheden gesloten zijn, is een mooie gelegenheid om eens te kijken naar nieuwe dingen die je leuk vindt. Pak vaker een boek (internet staat vol met gratis e-books), stippel mooie wandelroutes uit en praat ondertussen face-to-face bij met vrienden en studiegenoten of verdiep jezelf in de wereld van podcasts.

Geld verdienen of besparen? Koop en verkoop je boeken via onze Facebookgroep.

Kosten rechtenstudie financieren

Heb je het geld voor je studie niet voorhanden, dan kun je geld lenen overwegen. Zorg dan wel dat je altijd een vergelijking maakt voordat je gaat lenen. Een persoonlijke lening aanvragen kost namelijk ook weer geld, dus zorg dat je niet onnodig veel rente betaalt. Eerder rekenden we al uit dat de gemiddelde rechtenstudent maandelijks 648,68 euro leent.

Benieuwd hoeveel rechtenstudenten in het buitenland kwijt zijn aan collegegeld? Lees dan Dit zijn de 10 duurste rechtenfaculteiten.