Kamer: gratis studiejaar bij coronavertraging

GroenLinks en D66 willen alle studenten die door de coronacrisis studievertraging oplopen compenseren met een “gratis” studiejaar. Daarin hoeven zij geen college- of lesgeld te betalen.

Volgens de partijen is het plan bedoeld om studenten meer ademruimte te kunnen geven, nu zij vaak inkomsten mislopen, geen bijbaan meer hebben en mogelijk studievertraging oplopen door de coronacrisis. De partijen willen daarnaast dat de plan wordt opgenomen in het Nationaal Programma tegen onderwijsachterstanden, dat momenteel wordt ontwikkeld door onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob. Aanvullend stelt medestander PvdA dat álle studenten hiervan moeten kunnen profiteren, onafhankelijk of zij studeren op het mbo, hbo of aan de universiteit.

Lees ook: Zoveel leent een rechtenstudent gemiddeld per maand

Ondanks de omvang van het plan en de kosten die daarmee gemoeid gaan, lijkt het voorstel van GroenLinks en D66 op een meerderheid te kunnen rekenen. Het is overigens niet de eerste stap die wordt gezet om compensatie te bieden aan studenten. Vorig jaar trok het kabinet al tweehonderd miljoen euro uit om studenten te compenseren voor drie maanden studievertraging.

Bekijk ook ons coronadossier.