Juridische praktijkervaring opdoen? Ga aan de slag bij een rechtswinkel!

Wil je graag juridische ervaring opdoen in de praktijk en zet je je tegelijkertijd graag in voor de medemens? Kijk dan eens naar vacatures bij een wets- of rechtswinkel bij jou in de buurt!

Vaak zoeken ze hier doorlopend naar nieuwe vrijwilligers. De meeste hebben een algemene praktijk, maar op sommige locaties hebben ze zich gespecialiseerd in bepaalde rechtsgebieden. De meeste rechtswinkels bieden vacatures aan zoals medewerker front office (telefonisch spreekuur) en medewerker back office (juridisch medewerker). Het aantal uren per week is verschillend. Vaak wordt gevraagd om een WO-achtergrond, maar bij genoeg vestigingen worden ook juridisch hbo-stages aangeboden.

Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de circa tachtig rechts- en wetswinkels die Nederland rijk is.

Noord-Holland

Verder is er nog de speciale jongerenrechtswinkel Amsterdam. Ook kent Amsterdam een speciale strafrechtswinkel en een rechtswinkel voor migranten.

Zuid-Holland

Jongerenrechtswinkels vind je in LeidenRotterdam en Den Haag.

Zeeland

Momenteel zijn hier geen rechts- of wetswinkels.

Noord-Brabant
Utrecht

Liever aan de slag bij een jongerenrechtswinkel? Dan kun je in Utrecht hier aan de slag. Voor de strafrechtswinkel in deze provincie kun je hier terecht.

Flevoland
Friesland
Groningen

De jongerenrechtswinkel Noord-Nederland is gevestigd in Groningen.

Drenthe

Momenteel zijn hier geen rechts- of wetswinkels.

Overijssel
Gelderland

In Nijmegen vind je verder de Vrouwenrechtswinkel en ook de Kinderen & Jongeren rechtswinkel is hier gevestigd.

Limburg

Naast de reguliere rechtswinkel zijn er een vrouwenrechtswinkel en jongerenrechtswinkel gevestigd in Maastricht. Daarnaast is er een organisatie gericht op juridisch advies voor studenten: Studenten Rechtshulp Maastricht.

Vergeet ook niet onze stage- en vacaturepagina te bekijken.