Juliette Ditvoorst – studie Sydney, Australië

In de rubriek ‘Over de grens’ komen rechtenstudenten aan het woord die een buitenlandse stage of summerschool hebben gevolgd of buiten Nederland een deel van hun studie voltooiden. In deze zevende editie de 22-jarige Juliette Ditvoorst van Tilburg University, die van februari tot juli 2015 studeerde aan Macquarie University in Sydney, Australië.

“Op de middelbare school wist ik al zeker dat ik ooit voor een langere tijd naar het buitenland wilde. Na mijn eindexamen twijfelde ik daarom ook of ik een tussenjaar zou doen, alvorens te gaan studeren, maar veel mensen om me heen zeiden dat ik die kans vast ook tijdens mijn studie zou krijgen. Dat bleek inderdaad het geval. Ik koos voor Australië omdat ik wilde ervaren hoe het was om in een land écht ver van huis te wonen en ik daarnaast van vrienden die er al eens waren geweest positieve verhalen had gehoord. Ook was ik heel erg benieuwd naar het rechtssysteem dat in Australië wordt gehanteerd (common law).”

“Ik volgde tijdens mijn exchange periode vier vakken: ‘Law, Lawyers & Society’, ‘Discrimination and the Law’, ‘International Law’ en ‘Foundations of Australian Law’. Daarmee leerde ik niet alleen het nodige over het common law systeem, maar kon ik ook mijn Engels verbeteren.”

Hoewel ze mede vanwege de afstand voor Australië koos, had ze in het begin flink last van heimwee. “Ik moest ontzettend wennen aan de nieuwe omgeving, het weer, de afstanden in Australië, het onderwijs en dat ik er helemaal niemand kende. Gelukkig werd dit gevoel uiteindelijk minder en heb ik veel leuke mensen leren kennen met wie ik veel leuke dingen heb gedaan. Langzamerhand voelde ik echt thuis in Sydney.” Over het onderwijs vertelt ze: “Het contact tussen studenten en docenten is veel informeler dan in Tilburg. Docenten willen dat je ze met hun voornaam aanspreekt en zijn ontzettend behulpzaam. Ze hebben allemaal zogenaamde consultation hours, waarin je ze kan bezoeken om vragen te stellen over de stof.”

Het regelen van huisvesting was geen probleem. “Macquarie University heeft on campus accomodations. Er zijn verschillende organisaties die deze accommodaties aanbieden. Ik heb gekozen voor Macquarie University Village, omdat ik van verschillende studenten in Tilburg, die ook in Sydney hadden gestudeerd, had gehoord dat dit een van de betere opties was.”

Juliette was niet alleen in die Village te vinden. “Ik heb in de mid semester break met twee vriendinnen die ik daar heb leren kennen een stuk van de oostkust van Australië gezien. We hebben de Whitsunday Islands en Fraser Island bezocht. Echt geweldig. Na afloop van het semester ben ik nog met een vriendin naar Uluru (Ayers Rock) gegaan, ook een super ervaring. Ik ben heel blij dat ik, ondanks dat ik hoofdzakelijk kwam om te studeren, zoveel mogelijk van Australië heb kunnen zien. Ook ben ik, voordat ik terugvloog naar Amsterdam, nog twee weken bij familie in Nieuw-Zeeland geweest.”

Een hoop ervaringen rijker dus, waaronder het eten van kangoeroe op de BBQ (‘Roo on the barbie). Én vriendschappen, ze heeft nog steeds contact met twee vriendinnen uit Frankrijk en Duitsland. “Ook spreek ik via Facebook nog met mensen uit Amerika en Oostenrijk.”

Nog een tip voor toekomstige exchange gangers? “Ook al is het een hoop geregel en is het enorm spannend om de stap te zetten om een half jaar weg te gaan, het is het uiteindelijk allemaal meer dan waard! Je houdt er zo veel kennis, ervaring en vriendschappen aan over waar je de rest van je leven nog plezier van hebt!”

Wil je jouw stage-, summerschool- of studieavonturen in het buitenland ook delen? Mail dan naar hetrechtenstudentje@gmail.com onder vermelding van ‘Over de grens’!