Na een lange dag werken, waarbij je werkgever de arbeidsvoorwaarden op grond van de Stoof/Mammoet criteria weer eens heeft gewijzigd, is er niks lekkerder dan een heerlijk bord met stoofvlees. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar het volgende recept: jachtschotel. Het kost wel enige bereidingstijd, maar dan heb je ook wat!
Door Bram de Jong
Ingrediënten
- 800g sukadelappen
- 50 g spekblokjes
- 1 kg aardappelen
- 50 g boter
- 2 el bloem
- 2 el olijfolie
- 300 ml rode wijn
- 10 jeneverbessen
- 2 uien
- 2 beschuiten
- 2 plakken ontbijtkoek
- 2 beschuiten
- 1 laurierblaadje
Bereiden
- Snijd het vlees in kleine blokjes van ongeveer 1 cm en bestrooi deze met de bloem. Schud het overtollige bloem eraf. Verhit de boter in de olie en bak het vlees goudbruin. Snipper vervolgens de ui en voeg deze samen met de spekblokjes toe om kort mee te bakken.
- Kneus de jeneverbessen in een vijzel en voeg het resultaat samen met de kruidnagels en de laurier toe aan het vees. Breng het geheel op smaak met voldoende peper en zout. Schenk vervolgens de wijn bij het vlees en roer het geheel goed door.
- Doe de deksel op de pan en laat het vlees ongeveer 2,5 uur op laag vuur sudderen. Wanneer er te veel vocht verdampt, voeg je wat water toe. Roer tijdens het sudderen regelmatig door de pan, zodat het vlees niet gaat aanbranden. Voeg het laatste halfuur de ontbijtkoek toe. Snijd deze eerst in kleine blokjes.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C hete lucht. Vet de ovenschaal in met wat boter en schep de pan met stoofvlees hierin over. Bedek het vlees met een laag aardappelpuree en leg wat plakjes appel bovenop. Verkruimel hierna de beschuiten en strooi de kruimels over de appel. Zet de jachtschotel circa 15 minuten in de oven, totdat de bovenkant goudbruin is.
Tip: serveer de jachtschotel met rodekool.