In deze steden werken de meeste advocaten

Het aantal advocaten dat staat ingeschreven op het tableau blijft jaarlijks licht groeien, maar in welke steden in Nederland vinden we nu de meeste advocaten? En hoe zit het met de verhouding tussen het aantal advocaten tot inwoners in Nederland in vergelijking met de rest van Europa?

Per 1 januari 2022 telt Nederland 18.104 advocaten. Precies een jaar eerder waren dat er 17.964, een stijging van 0,8 procent. Het past goed in de trend die in 2016 is ingezet; sindsdien groeit het aantal advocaten jaarlijks iets minder dan één procent. Dat is een stuk minder snel dan in de vorige eeuw: in de periode 1970 tot 2000 steeg het aantal advocaten landelijk van 2.063 naar 11.033.

De meeste advocaten vinden we – niet verrassend – in het arrondissement Amsterdam, voornamelijk door de kantoren op de Zuidas. De afgelopen jaren loopt het aantal advocaten in onze hoofdstad aardig richting de zesduizend. Dat is een behoorlijk verschil met de rest van de top 3, die wordt gevormd door Rotterdam met ruim tweeduizend advocaten en Den Haag met zo’n 1.900 stuks. Het kleinste aantal advocaten vinden we in het arrondissement Overijssel; ongeveer 650.

Verhouding aantal advocaten tot inwoners

Nederland telt 102,9 advocaten per honderdduizend inwoners. Dat is weinig, want het Europese gemiddelde ligt op 164, zo blijkt uit het rapport van de European Commission for the Efficiency of Justice. Toch kan het ook nog een stuk minder; zo telt Noord-Ierland maar 41,3 advocaten per honderdduizend inwoners en Azerbeidzjan slechts 15,7. Daartegenover staan bijvoorbeeld Griekenland met gemiddeld 399,9 advocaten per honderdduizend inwoners en Cyprus met gemiddeld 458 advocaten per datzelfde inwonersaantal.

Lees ook: Eerste baan? Fijne werksfeer voor rechtenstudent het belangrijkste