Hoe richt je je studentenkamer in?

Ga jij binnenkort op kamers en kan je nog wel wat tips gebruiken om jouw studentenkamer zo efficiënt en leuk mogelijk in te richten? Dan ben je op de juiste pagina! Iedereen kan wel wat hulp gebruiken bij het inrichten van een kleine studentenkamer, want er zal een beroep gedaan worden op je creativiteit en ruimtelijk inzicht.

Het is belangrijk om vooraf met een aantal zaken rekening te houden, zoals de sfeer die je wilt creëren en welke meubelstukken absoluut een plekje verdienen in jouw kamer. Leuke accessoires en een accentkleur op een klein muurtje kunnen ook wonderen doen, maar dat is een zorg voor later. Lees je verder?

Meubels uitkiezen

Laten we beginnen met het belangrijkste deel: meubels uitkiezen. Misschien mag je wel wat spullen meenemen uit het ouderlijk huis of krijg je gratis spullen (lees: lederen banken of een houten tafel) van vrienden of familie. Dat is al een financiële meevaller en komt goed uit, maar je moet wel goed gebruik blijven maken van de ruimte die je hebt. Studentenkamers staan nu niet bepaald bekend om hun enorme formaat. Dus, kijk eerst goed naar het aantal vierkante meters dat je tot je beschikking hebt en kijk ook naar de hoogte van de kamer. Heb je bijvoorbeeld een laag plafond of een hoog plafond? Een hoofd plafond ademt stijl en luxe, maar biedt bovenal kansen om gebruik te maken van de hoogte.

Hoogslaper, opklapbed of toch een slaapbank?

Veel studenten kiezen voor een hoogslaper, want dan kunnen ze onder het bed nog een plekje creëren om een bureau te plaatsen. Dat noem je een gevalletje ruimte optimaal benutten van de bovenste plank, nietwaar? Een alternatief kan gevonden worden in een slaapbank. Immers, een slaapbank heeft niet zonder reden de reputatie om in een studentenkamer thuis te horen. De bank scoort vooral punten op het gebied van multifunctionaliteit, want het zal niet het meest comfortabele meubelstuk zijn. Het heeft overdag de functie van een bank, maar in de avond kun je de slaapbank omtoveren tot een bed. Pinterest is trouwens ook een zeer geschikte bron voor inspiratie, dus neem daar zeker even een kijkje!

Gaatjesbord, kledingrek en planken

Kledingstukken en accessoires

Als je veel kleding hebt, doe je er verstandig aan om een kledingrek aan te schaffen. Een kledingrek is relatief goedkoop en het neemt weinig ruimte in beslag. Je kunt er ook voor kiezen om een kledingroede aan de muur te monteren. In tegenstelling tot een kledingrek, neemt een roede geen vloeroppervlakte in beslag.

Gaatjesbord

Ken jij een gaatjesbord? Zo niet, dan hebben we misschien wel de ‘life-hack’ voor jou gevonden. Je kunt een gaatjesbord op verschillende manieren toepassen. Sommige mensen plaatsen een gaatjesbord in hun werkkamer, atelier of schuur om gereedschap overzichtelijk op te bergen. Maar in een studentenkamer kun je het juist gebruiken om kleding, planken en vakjeskasten aan te hangen. Ideaal!

Nog meer inspiratie nodig? Kijk dan hier.