Hoe AI je kan helpen tijdens je studie: 6 tips voor studenten

Hoe kun je AI als een nuttig hulpmiddel bij je studie gebruiken zonder het risico op plagiaat? In dit artikel delen wij zes tips die jou kunnen ondersteunen in het leerproces, waarbij AI fungeert als een handig hulpmiddel.

1. Schrijfstijl verbeteren met AI

AI kan worden ingezet om je schijfstijl te verbeteren. Zo zijn er verschillende platforms die gebruikmaken van natural language processinging om je tekst te analyseren en te verbeteren op het gebied van stijl- en taalgebruik, zoals correcto.co en languagetool.org. Deze tools kunnen raadzaam zijn bij het schrijven van essays, scripties en onderzoeksrapporten.

2. Maken van samenvattingen met AI

Als je tijd tekort komt bij het voorbereiden van lessen, dan kan AI je ondersteunen bij het extraheren van alle essentiële punten uit het leesmateriaal, bijvoorbeeld met de AI Summerizer. Probeer wel zo specifiek mogelijk te zijn, zodat de tool weet waar je naar op zoek bent. Dit betekent niet dat je het voorbereidende leeswerk niet moet lezen, maar het biedt je de gelegenheid om gerichter te lezen en echt de noodzakelijke dingen eruit te filteren.

3. Maken van flashcards met AI

Flashcards zijn een bekende leermethode, bestaande uit kaartjes met aan de ene zijde een vraag en aan de andere zijde het antwoord of een beschrijving. Het handmatig maken van deze kaartjes kan echter behoorlijk tijdrovend zijn. Een efficiënte oplossing is om AI te gebruiken om de tekst samen te vatten en er vragen van te maken voor op de flashcards. Vervolgens kun je deze vragen gemakkelijk invoeren op platforms zoals Quizlet of Brainscape.

4. Oefenvragen maken met AI

Een van de efficiëntste manieren om een onderwerp te begrijpen is door oefenvragen te maken. Je kunt AI vragen om oefenopdrachten te genereren over een specifiek onderwerp en vervolgens vragen naar de antwoorden om te zien hoe goed jouw antwoorden overeenkomen met wat AI heeft gegenereerd. Dit kan een waardevolle methode zijn om je begrip te testen en eventuele gaten in je kennis te identificeren.

5. Uitleggen van lastige wetsartikelen met AI

Als je worstelt met het begrijpen van een wetsartikel, dan kan AI van grote hulp zijn door de belangrijkste punten uit een wetsartikel te halen of je een voorbeeld te geven van een situatie of uitspraak waarin het wetsartikel van pas komt. Je kunt daarvoor een vraag stellen als: “Leg artikel 6:162 BW uit en geef een voorbeeld.”

6. Maken van een planning met AI

Wanneer je overweldigd bent door drukte en het moeilijk vindt om je taken te beheren, kan AI ook van dienst zijn. Er zijn verschillende tools waarin AI je kan helpen met het beter organiseren van je agenda, het stellen van doelen en het optimaliseren van je tijd, zoals Trevor AI.

Disclaimer: het is belangrijk om waakzaam te blijven voor mogelijke valkuilen en onjuistheden die kunnen ontstaan ​​bij het gebruik van AI. Een extra controle op de informatie die ChatGPT en andere AI gedreven tools geven, is daarom raadzaam.

Wil je meer lezen over AI? Bekijk dan de onderstaande artikelen op onze website.