Na vijf maanden Zweden ben ik teruggekeerd naar het oude, vertrouwde Nederland. Hoe was het buitenlandverblijf? Is het aan te raden? Waar moet je rekening mee houden bij het voorbereiden hiervan? En waarom Zweden?
Door Dion te Riele
In augustus 2017 vertrok ik naar Zweden om een semester lang te studeren aan de rechtenfaculteit in Lund. Hier volgde ik de vakken Use of Force in International Law en Legal History of Minorities. Deze twee vakken vormden de belangrijkste reden om naar Zweden te vertrekken, aangezien ze goed op mijn masterpakket aansluiten. Ook speelde mee dat Lund een echte studentenstad was, waardoor ik wist dat je het Zweedse studentenleven goed kon ervaren. De verbazing om voor Zweden te kiezen was echter zowel in mijn omgeving als in Zweden zelf groot. Vrijwel wekelijks kreeg ik de vraag waarom ik voor zo’n kleine stad had gekozen.
Onderwijs
Vooraf had ik verwacht dat het onderwijsniveau in Zweden heel hoog zou liggen, maar dat viel toch een beetje tegen. De manier van lesgeven is veel meer gericht op groepswerk, wat inhoudt dat je met een toegewezen groep werkgroepen moet voorbereiden. Jouw antwoorden dien je vervolgens te presenteren aan de andere studenten. Mijns inziens is er echter te weinig input van de hoogleraar, waardoor je als student toch een beetje blijft zweven tussen een juiste en onjuiste casusoplossing.
Waardevolle – maar dure – lessen
Desondanks is het een geweldige ervaring. Je leert vanaf de eerste tot en met de laatste dag nieuwe mensen kennen en dat is ook het meest waardevol aan een buitenlandverblijf. Vooral in een stad als Lund gaat dit heel makkelijk, aangezien hier jaarlijks erg veel internationale studenten naartoe trekken. Ik kan zeggen dat ik vrienden voor het leven heb gemaakt. Bovendien heb ik de tijd gehad om het land te zien. Tevens was het heel fijn om een geweldige stad als Kopenhagen op veertig minuten afstand met de trein te hebben.
Voordat je vertrekt naar Zweden of een ander Scandinavisch land is het aan te raden dat je financiën goed op orde zijn, want het is er duur. Vooral als je van een biertje houdt, is het verstandig om uit de buurt te blijven van de kroegen.
Alle clichés over het buitenlandverblijf zijn waar, zo kan ik nu bevestigen. Grijp die kans zodra je hem krijgt!
Benieuwd naar andere buitenlandervaringen? Lees dan de verhalen van andere studenten in de rubriek Over de grens!