Ben je de laatste tijd extreem vermoeid, somber, prikkelbaar en heb je minder behoefte aan sociale contacten? Dan zou je weleens last kunnen hebben van een winterdepressie! Jaarlijks hebben honderdduizenden mensen in Nederland er last van. Een winterdepressie komt drie keer meer voor bij vrouwen dan bij mannen.
Door Ilona Mertens
Een winterdepressie is een vorm van depressie die elk jaar optreedt tijdens de winter. Het verschil is dat de winterdepressie vrijwel direct verdwijnt in de lente en voor een ‘gewone’ depressie het niet uitmaakt of nu de zon schijnt of dat het sneeuwt.
De oorzaak van een winterdepressie is waarschijnlijk een tekort aan licht. In de winter zijn de dagen korter, neemt de lichtsterkte van de zon af en komt de zon later op. Door dit tekort raakt de biologische klok ontregelt en loopt deze niet meer gelijk met de natuurlijke dag- en nachtritme. In de lente en zomer voel je je prima, terwijl je in de herfst en winter neerslachtig en depressief bent. Mensen met een zwakke biologische klok hebben daardoor meer last van een winterdepressie.
Helaas is de winter nog lang niet voorbij, in tegendeel zelfs. RTL nieuws meldt dat de schaatsen langzaam uit de kast kunnen. Brrrr.
Enkele tips om een winterdepressie te voorkomen of te verminderen zijn:
- Sta vroeg op en ga naar buiten. Ja, zelfs als je tot 2 uur ’s nachts hebt zitten studeren. Er zit dan relatief veel ‘blauw’ in het licht. Blauw licht remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine.
- Met een doorverwijzing van de huisarts kan lichttherapie worden gevolgd. Er wordt dan een lichtbak op een bepaalde afstand van een bureau of tafel geplaatst. Je zit dan voor die lichtbak terwijl je bijvoorbeeld aan het studeren bent. Experts denken dat lichttherapie werkt door het resetten van je biologische klok. Lichttherapie staat goed aangeschreven en het is makkelijk te gebruiken.
- Eet gezond! Dat moet je natuurlijk altijd doen, maar vergeet in de winter ook je multivitamine niet. Het schijnt dat een hoge dosis vitamine B12 wonderen doet tegen een depressie. Daarnaast is vitamine D ook erg belangrijk in de wintermaanden, vooral als je veel binnen zit. Vitamine D komt namelijk vrij bij contact met zonlicht, laat daar nu een gebrek aan zijn in de winter. Misschien wel het allerbelangrijkste: ontbijt altijd. Hiermee breng je het lichaam in de ‘overdagmodus’. De spijsvertering gaat werken, het lichaam komt op gang, de slaap verdwijnt.
- Beweeg! Sport is dé oplossing voor veel problemen. Dit wondermiddel helpt zeker ook tegen de winterdepressie. Sporten in de buitenlucht is natuurlijk helemaal geweldig, iets met twee vliegen in één klap. Tijdens het sporten maak je bovendien endorfine aan, dit wordt niet voor niets het gelukshormoon genoemd. Mocht je niet van zweten houden, dan is wandelen ook een optie. Met name in het begin van de dag kan actief zijn je helpen om meer energie te krijgen en om je minder depressief te voelen.
- Ga overwinteren op een tropisch eiland. Helaas is deze optie voor de meeste studenten niet weggelegd. Een korte vakantie kan ook helpen, al is de winterdepressie in een mum van tijd weer terug als je op Nederlandse bodem staat. Een lichtpuntje: de lente komt vanzelf!
Er bestaan ook zogenaamde ‘feel good’ apps. Hieronder een top 5!
- SAM
Een Nederlandstalige app voor je persoonlijke ontwikkeling. Zit jij ook wel eens niet lekker in je vel en weet je niet precies waarom? Zou het die winterdepressie zijn of is er toch meer aan de hand? Wil je minder stress, meer zelfvertrouwen, beter ontspannen of een stap zetten op het gebied van werk? SAM is de oplossing! - Feel Good Radio!
De naam zegt het eigenlijk al: op deze radio alleen maar vrolijke liedjes. Weinig geklets en leuke meezingers! - Headspace
Deze app biedt een gratis beginnerscursus mediteren van 10 sessies van 10 minuten aan. Heerlijk om even alles los te laten en te vergeten, en dan vooral die winterdip uiteraard. - Think-Ups
Een workout voor je brein vind je hier! In deze app een aantal spelletjes om je positiever te laten denken. Aanrader! - Affirmations & Inspirations!
Een effectieve maar eenvoudige app. Op basis van jouw profiel ontvang je, op je telefoon, positieve boodschappen om je zelfvertrouwen te vergroten en je te herinneren aan de waarden die belangrijk zijn voor jou. Door hieraan regelmatig herinnert te worden, werk je toe aan een positiever leven met meer liefde voor jezelf en voor anderen.
Heb je nét niet de symptomen van een winterdepressie? Er bestaat ook een milde versie van de winterdepressie, dit wordt een winterdip genoemd.