Jaarlijks kiezen duizenden studenten na het succesvol afronden van de middelbare school voor een verkeerde studie. Zo zou volgens het LSVb de rechtenstudie vaak te rooskleurige verwachtingen scheppen. Maar ligt dat nu aan verkeerde informatie van de universiteiten en hbo-instellingen of onvoldoende oriëntatie van aankomende studenten?
Een rondje op de redactie laat zien dat met de kennis van nu sommige keuzes misschien anders waren uitgevallen.
Michiel: “Ik ben wellicht te rationeel geweest. Ik had een 9 voor Economie, dus wilde daar ook iets mee gaan doen. Wel een studie met baanzekerheid, dus werd het Fiscale Economie. Na 2,5 jaar is dat omgeslagen naar Fiscaal Recht. Ik heb geen spijt, maar als ik het over mocht doen zou ik gelijk voor de juridische variant zijn gegaan.”
Sylvia: “Ik wilde graag een beetje in de buurt van mijn ouders blijven, dus bleven Nijmegen en Tilburg over. De keuze viel op de laatste, al ging ik daar na een jaar wel op kamers. Voor mijn master Forensica, Criminologie & Rechtspleging moet ik echter naar Maastricht en reis ik daarom nu meerdere keren in de week met de trein heen en weer. Geen probleem, maar achteraf had ik misschien iets verder moeten kijken dan alleen de twee meest dichtbijgelegen universiteiten. Maastricht is echt een heerlijke stad met een fijne faculteit.”
Tim: “Op de middelbare school had ik veel affiniteit met computers, de stap naar Informatica was daarmee logisch. Gedurende die studie heb ik me veel ingelezen in de juridische aspecten van de IT. Na mijn afstudeerstage wilde ik daarom nog een rechtenstudie doen. Voor mijn studie IT-recht ben ik verhuisd van Amsterdam naar Groningen.”
Op nu.nl vind je meer informatie over de kosten van het studentenleven en uitval en switch van studie.