Fiscaal strafrechtadvocaat Anke Feenstra: “Door stages en werk ben ik erachter gekomen wat ik echt leuk vind”

De keuze voor het strafrecht was voor advocaat Anke Feenstra zo gemaakt, maar om ook de kant van het fiscaal recht op te gaan, lag net wat minder voor de hand. Toch komen deze twee rechtsgebieden in de praktijk voor haar mooi samen bij de fraudezaken en conflicten met de Belastingdienst die ze behandelt. In dit artikel gaan we onder meer in op haar inzet voor rechtvaardigheid en haar visie op de toekomst van de juridische dienstverlening.

De 44-jarige Feenstra begon in 1997 met de opleiding Nederlands Recht aan de Universiteit van Utrecht (UU). Ze vond het strafrecht altijd al interessant en koos daarom voor die afstudeerrichting, maar door haar stages ontdekte ze dat ze ook graag juridisch-technisch werk wilde doen. Ze heeft naar eigen zeggen “gewoon de studiegids gepakt om te kijken welke andere richtingen er waren en er toen een gekozen”. De keuze viel op het fiscaal recht, een rechtsgebied waar ze eigenlijk nog weinig van wist.

Toen ze in het kader van haar studie stage moest lopen, koos ze na een tip van een docent voor Hertoghs advocaten. Dat bleek een schot in de roos, want na haar stage bleef ze bij dit kantoor werkzaam.

Drukke praktijk

De dagelijkse activiteiten van Feenstra zijn heel divers. Naast het voorbereiden van zittingen besteedt ze veel tijd aan dossieronderzoek en het oplossen van fiscale en financiële vraagstukken. Het voeren van talloze telefoontjes behoort ook tot haar dagelijkse bezigheden. Daarnaast vindt ze het belangrijk om haar kennis te delen. Dat doet ze door het schrijven van vakinhoudelijke artikelen voor onder meer het Tijdschrift voor Bijzonder Strafrecht en Handhaving. Ook was ze co-auteur van twee boeken: ‘De jacht op buitenlands vermogen’ (2017) en ‘Btw-fraude’ (2020). Verder organiseert haar kantoor vaak lezingen en publiceert Hertoghs advocaten wekelijks twee eigen nieuwsbrieven: Hertoghs Beschouwt en Vaklunch.nl.

Wat maakt haar werk eigenlijk zo interessant? Voor Feenstra staat niet zozeer de zaak zelf, maar vooral het opbouwen van een sterke vertrouwensband met haar cliënten centraal.  Ze ziet het als een mooie taak om cliënten bij te staan die in complexe situaties verkeren en voor hen een passende juridische oplossing te zoeken. Daarbij moet ze natuurlijk ook de rechter overtuigen: “Het prettigste is als je je eigen verweren terugziet in de beslissing van de rechter. Dat is het grootste compliment dat je kunt krijgen.”

Uitdagingen en kwaliteiten

Feenstra ziet dat door het toenemende personeelstekort, zowel bij het Openbaar Ministerie, de rechterlijke macht als bij de Belastingdienst, de druk om efficiënt te werken als een van de grootste uitdagingen. “Ik vind het jammer dat het Openbaar Ministerie en de rechter maar een klein stukje van een cliënt te zien krijgen. Er zou meer begrip kunnen zijn voor de verdachte of het slachtoffer op het moment dat officieren of rechters meer tijd zouden hebben om dossiers te behandelen.”

Daarnaast denkt Feenstra dat ook kunstmatige intelligentie de nodige beproevingen met zich mee gaat brengen binnen de advocatuur, zowel positief als negatief. Ze voorziet dat veel routinewerk zal worden overgenomen door AI, waardoor advocaten zich meer zullen kunnen richten op complexere taken en strategisch advies. Het is volgens Feenstra echter wel van essentieel belang om deze ontwikkelingen zorgvuldig te reguleren om de integriteit en effectiviteit van de juridische dienstverlening en opsporing te waarborgen.

Carrière en privé

Wat heb je nodig voor een succesvolle carrière als fiscaal strafrechtadvocaat, met name bij het behandelen van complexe zaken zoals fraudezaken? Feenstra: “Ik denk dat het heel belangrijk is dat je passie hebt voor het vak, want als je leuk vindt wat je doet, haal je daar altijd het beste resultaat uit.” Ook zijn gedrevenheid om de belangen van de verdachte te behartigen, affiniteit met hun positie en overtuigingskracht onmisbare kenmerken. Tot slot is flexibiliteit van groot belang, vooral bij het omgaan met diverse belanghebbenden, groepen ondernemers en stakeholders rondom de verdachte in fraudezaken.

Feenstra is niet alleen een gedreven advocaat (in 2017 was ze nog Patroon van het Jaar), maar ook een trotse moeder van drie dochters. Ze geniet geregeld van een portie bitterballen en een biertje op vrijdagmiddag, het liefst met een lekker zonnetje. Uitwaaien in Zeeland doet haar ook altijd goed. Ondanks haar drukke schema probeert ze voldoende tijd te vinden voor ontspanning. Daarnaast kan ze ook genieten van een goed boek of een mooie voorstelling in het theater. In haar vrije tijd legt ze vaak een connectie met haar werk: “Je werk hoeft niet helemaal je hobby te worden, maar het is wel fijn als je je er niet aan stoort dat je vaak automatisch een link legt met je werk wanneer je een keer een boek leest of een programma kijkt.” Feenstra onderstreept het belang van het vinden van een goede balans tussen privé en werk, aangezien haar passie voor het vak regelmatig leidt tot weekendwerk.

Toekomst

Aan rechtenstudenten adviseert Feenstra om via stages en werkstudentschappen een beter beeld te krijgen van het juridische werkveld en te genieten van hun studententijd. “Het verkennen van alle mogelijkheden is van groot belang voordat je de rechtspraktijk betreedt. Een carrière in de advocatuur vereist veel toewijding en is een keuze die een aanzienlijk deel van je leven beïnvloedt. Gebruik je studententijd dus om goede keuzes te maken en te onderzoeken wat je met je toekomst wil!”

Lees ook: Hogeronderwijsjurist Casper van Vliet: “Examencommissies opereren te hard tegen studenten”