Einde ov-chipkaart in zicht?

Is iedereen eindelijk gewend aan de ov-chipkaart, lijkt deze nu mogelijk alweer te gaan verdwijnen. Op 3 juli jongstleden werd bekend dat staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven van mening is dat de techniek toe is aan vervanging, ondanks het gebruiksgemak van de kaart.

Door Loes van den Wijngaard

De huidige ov-chipkaart werd pas in 2012 landelijk geïmplementeerd, maar lijkt nu dus alweer verouderd. Ook kost het systeem veel geld. Van Veldhoven zou het liefst een methode zien waarmee reizigers direct met hun bankpas of telefoon kunnen betalen.

Van Veldhoven hoopt het nieuwe systeem over uiterlijk twee jaar in te kunnen voeren. Blijkt dat een succes, dan zal de ov-chipkaart twee jaar later – in 2023 – geheel worden afgeschaft.┬á Daar zal de staatssecretaris nog wel flink haar best voor moeten doen: het invoeren van een nieuw systeem kost tientallen miljoenen.

Helemaal nieuw is het idee van Van Veldhoven overigens niet. In Londen kunnen reizigers al jaren met hun bankpas of mobiele telefoon inchecken in de metro. Ook in Nederland is betalen met bankpas of creditcard al eens geprobeerd: het afgelopen half jaar is hiermee al getest op het traject Leiden-Den Haag. De resultaten daarvan waren positief.