Ken je ze? Die samenvattingen die met roze, gele én oranje markers zijn bewerkt en waarin je in een oogopslag ziet wat nou écht belangrijk is? Nou, zo effectief is dat dus niet. Volgens psycholoog Gino Camp (Open Universiteit) ga je er namelijk niet beter van leren.
Wat werkt dan wel?
Weten wat je bestudeert
Ofwel: een inschatting maken van wat je al wel en niet weet. En dat is een probleem, wat dat blijken we als mensen slecht te kunnen. We hebben de grote neiging om kennis en vaardigheden te overschatten. Hoe kunnen we dat veranderen?
- De eerste tip: oordeel niet gelijk na het lezen van een tekst over je eigen kunnen. Vraag je dus niet meteen af hoeveel je hebt onthouden, in eerste instantie werkt je brein namelijk via het korte termijnvermogen. Je houd jezelf daardoor dus al gauw voor de gek.
- De tweede tip: richt je niet op herkennen (dus blader niet in het boek om te kijken of de tekst je nog bekend voorkomt), maar probeer te genereren (probeer de tekst te onthouden aan de hand van steekwoorden).
Kennis efficiënt opslaan
Ons onderwijs is gebaseerd op de ‘blanke lei’. We beginnen als studenten met een lege emmer en die wordt door de docent(en) gevuld met informatie. Toch is die aanname fout. Camp laat met teksten en filmpjes zien dat we bepaalde voorkennis nodig hebben om efficiënt te kunnen leren.
Leerstrategieën
Samenvatten, markeren en herhalen zijn niet effectief, aldus Camp. Wat werkt wel?
- Spreiden van leermomenten in plaats van het stampen van studiemateriaal
- Jezelf toetsen
En het allerbelangrijkste, hoe open die spreekwoordelijke deur ook is: actief met de stof bezig zijn, het komt niet aanwaaien.
Het hele college van Camp vind je hier.