Eerste baan? Fijne werksfeer voor rechtenstudent het belangrijkste

De grootte van de organisatie of reputatie van de werkgever staat niet bovenaan het eisenlijstje, maar een fijne werksfeer en goed salaris vinden rechtenstudenten wel belangrijk bij hun eerste baan. Daarnaast gaan ze het liefste fulltime werken en verwacht het merendeel na het afstuderen snel een baan te vinden, zo blijkt uit een werk-enquête die Het Rechtenstudentje in oktober hield onder volgers.

De enquête is door 330 hbo en universitaire rechtenstudenten ingevuld; 72 procent van hen is tussen de 20 en 24 jaar oud. De best vertegenwoordigde studiejaren zijn bachelorjaar 3 (19,1 procent), master jaar 1 (17 procent) en master jaar 2 (12,7 procent). De meeste studenten studeren aan Tilburg University (11,8 procent), Rijksuniversiteit Groningen (10 procent) en Universiteit Leiden (10 procent).

Voorkeur: vaste werkgever

De meeste rechtenstudenten zouden het liefste onder een vaste werkgever werken: 97,3 procent kiest voor deze optie, tegenover 2,7 procent die een functie op uitzend- of detacheringsbasis meer ziet zitten. De meest gegeven toelichting op deze keuze is meer zekerheid en stabiliteit onder een vaste werkgever. Ook meer verbondenheid met het bedrijf, meer doorgroeimogelijkheden en een betere band opbouwen met collega’s zijn daarbij vaak genoemd.

Fulltime aan de bak

Na het afstuderen gaat 31,2 procent van de studenten het liefst 36 uur werken. De optie om de werkweek in te vullen middels 4 dagen van 9 uur is hierbij vaak genoemd. Nét iets minder, 30,9 procent, kiest voor 32 uur. Een goede werk-privé balans, niet gelijk fulltime willen werken en ruimte willen houden voor bijvoorbeeld verdiepingscursussen worden hierbij veel als nadere uitleg gegeven. Op de derde plaats komt de 40 uur per week terug: 29,4 procent van de studenten kiest hiervoor. Een carrière opbouwen en meters maken, veel sparen in verband met het kopen van een huis en geen andere verplichtingen om tijd voor vrij te houden worden hierbij het meest genoemd. Van de overige studenten kiest 3,9 procent voor 28 uur per week, 3,3 procent voor 24 uur per week en 1,2 procent voor 18 uur per week.

Belangrijkste aspecten voor een baan

Voor de vraag wat rechtenstudenten het belangrijkste vinden aan hun eerste baan, konden deelnemers maximaal vijf opties aanvinken. Duidelijke pieken zijn zichtbaar bij een aangename werksfeer en gezellige collega’s, met daarnaast een goed salaris. Ook doorgroeimogelijkheden, interessante werkzaamheden en een goede werk-privé balans zijn regelmatig gekozen. Iets minder relevant, maar nog steeds veel aangevinkt, zijn baanzekerheid en reistijd of goed bereikbare locatie. Onderaan het lijstje met opties bungelen opleidingsmogelijkheden, flexibele werktijden, de grootte van de organisatie en de reputatie van de werkgever.

Antwoord respondenten. De vraag is door 330 respondenten ingevuld. Zij mochten ieder maximaal 5 antwoorden geven. In totaal zijn 1.663 opties gekozen, gemiddeld 5,039 per respondent, wat betekent dat een enkeling toch meer dan vijf opties heeft aangevinkt.

In de toelichting op deze vraag spreken diverse respondenten in een notendop hun verwachtingen uit. Daarbij komen voornamelijk plezier in het werk en tijd voor familie naar voren. Ook niet op je tenen hoeven lopen op de werkvloer, mogelijkheden krijgen om (deels) vanuit thuis te werken en ’s avonds ook echt klaar te zijn met werk worden genoemd.

Hier willen rechtenstudenten werken

Op de vraag waar rechtenstudenten het liefste zouden willen werken na hun studeren, geven 157 deelnemers aan dit nog niet te weten. De advocatuur wordt, al dan niet met een specifiek kantoor, 79 keer genoemd. 51 respondenten zien zich wel werken bij de overheid en 17 personen kiezen voor het Openbaar Ministerie. 14 rechtenstudenten gaan voor een functie bij de Rechtspraak en het notariaat wordt 12 keer genoemd.

Werk aan de winkel

Naast de wensen en eisen van rechtenstudenten is hen ook gevraagd wat zij nog zouden willen doen om hun cv te verbeteren of aan te vullen voordat zij afstuderen. Veel genoemd zijn stage lopen, studeren in het buitenland, een bijbaan (in een relevant werkveld), vrijwilligers- en commissiewerk, een bestuursjaar, een traineeship of honoursprogramma en tweede bachelor of master. Verder noemen enkele deelnemers het volgen van een extra minor, vakken of cursus, het leren van een taal en het besteden van meer aandacht aan netwerken. Een enkeling noemt tot slot het verder ontwikkelen van diens eigen onderneming.

Positieve eigenschappen

Respondenten is gevraagd om drie positieve eigenschappen van zichzelf te delen die zij zouden noemen op een sollicitatiegesprek. Vind je dit een lastige vraag, dan kun je hieruit wellicht inspiratie halen. Zorg daarbij dat je altijd concrete voorbeelden kunt noemen. Veel genoemd zijn:

Ambitieus, analytisch, behulpzaam, benaderbaar, betrokken (bij werkplek en/of maatschappelijk), betrouwbaar, breed geïnteresseerd, doorpakker, doorzetter, eerlijk, enthousiast, flexibel, geduldig, harde werker, initiatiefrijk, integer, leergierig, loyaal, open, oplossingsgericht, positief, punctueel, rechtvaardigheidsgevoel, relativerend, resultaatgericht, sociaal, stressbestendig, teamspeler, vrolijk, zelfstandig en zorgvuldig.

Banenperspectief rechtenstudent

Het merendeel van de studenten denkt snel aan een baan te kunnen komen: 69,4 procent kiest bij deze vraag voor ja. 17,3 van de respondenten denkt dat het lastig wordt om na het afstuderen een baan te vinden en 13,3 procent heeft geen idee. Onder de ja-stemmers wordt vooral aangehaald dat er voldoende vacatures zijn, respondenten al veel praktijkervaring hebben opgedaan tijdens hun studie, goede cijfers hebben of gekozen masters goed lijken aan te sluiten op de arbeidsmarkt. Onder de nee-kiezers bestaat onder meer de angst voor een gebrek aan hbo-functies, de invloed van de coronacrisis op de banenmarkt, veel concurrentie en dat er te veel ervaring wordt gevraagd van starters.

Lees ook: Met deze tips wordt jouw sollicitatie een eitje!