Een goede eerste indruk maken met je kleding: zo doe je dat

Misschien heb je er nog nooit zo bij stilgestaan, maar wist je dat onze eerste indruk van mensen vooral wordt bepaald door wat ze aan hebben?

Een stijlvolle look laat ons denken dat iemand zijn of haar zaakjes goed op orde heeft, en betrouwbaar is. Zeker als toekomstig jurist is een stijlvolle, representatieve look heel belangrijk. Dat begint bijvoorbeeld al met de jas die je draagt.

Welke jas moet ik kiezen?

Als zakelijke jas kun je het best kiezen voor een klassieke mantel. Dat is de ideale jas voor dames. De jas is elegant, robuust door de wollen stof en staat ook erg netjes. Een mantel valt vaak iets over de knie en zorgt voor een goede indruk. De kleuren zwart, grijs, navy en camel worden het meest representatief gevonden, volgens dit (zakelijke) artikel op Jas.nl.

Je kunt ook kiezen voor een trenchcoat. Samen met de mantel is dit een veelgekozen zakelijke jas. Burberry is een bekende leverancier van trenchcoats. Misschien is het een beetje boven je budget, als student, maar het is wel de stijl waar je naar kunt zoeken. Een trenchcoat maakt niet alleen zakelijk een goede indruk, maar is ook casual goed te dragen. Hiermee geef je je kantoorlook een upgrade en maak je je casual outfit helemaal af.

Do’s voor een zakelijke look

Natuurlijk wil je een goede eerste indruk maken. Zorg er daarom voor dat je kleding netjes gewassen is, geen kreuken bevat en niet kapot is. Voordat je ergens op gesprek gaat of kennis met iemand maakt, is het goed dat je al even hebt nagedacht over de samenstelling van je look. Je kunt het best kiezen voor kleding zonder prints of opvallende details.

Het is belangrijk dat je je comfortabel voelt in je outfit. Te strak in het pak of een jurk dragen terwijl je anders nooit jurken draagt, kan onwennig voelen en een tekort aan zelfvertrouwen uitstralen. Kies iets waar jij je prettig bij voelt, maar wat ook representatief is. Soms is het ook leuk om te spelen met de huisstijl van bijvoorbeeld het advocatenkantoor waar je stage loopt of stage gaat lopen. Over lopen gesproken: denk je om je schoenen? Natuurlijk zijn je schoenen netjes, schoon en passend bij de gelegenheid.

Don’ts voor een zakelijke look

Mensen zijn altijd heel erg geneigd over de top te gaan voor een zakelijke look. Dat is nergens voor nodig. Je mag best iets van jezelf meegeven. Laat maar zien wie jij bent en waar jij voor staat. Natuurlijk is het kiezen voor een vrijetijdskleding het andere uiterste, maar je kunt vast een middenweg vinden. Ook als je een minder formele afspraak hebt, is het een goed idee nette kleding te dragen. Als rechtenstudent kun je het echt niet maken om op een afspraak te verschijnen in ripped jeans of in een shirt met opvallende prints.

Voor heren geldt dat ze beter niet in een zwart pak kunnen verschijnen. Het wordt in de praktijk maar weinig gedragen en de andere partij zal zich minder goed met jou kunnen identificeren. Een donkergrijs of een donkerblauw pak is prima.

Kleuren om te vermijden

In al je kleding komt kleur terug; of je nu een keuze maakt voor een jas of voor een overhemd. Sommige kleuren kun je in zakelijke omgevingen beter vermijden. Denk bijvoorbeeld aan roze, geel, oranje en paars. Hoewel het positieve kleuren zijn (creatief, inspirerend, vrouwelijk of juist humoristisch), zijn het geen veilige kleuren. Je kunt het best kiezen voor bijvoorbeeld donkergrijs of blauw. Daarmee straal je zakelijkheid en autoriteit uit. Met blauw kom je loyaal, oprecht en vol vertrouwen over.

Besef je ook dat we in 2020 leven. Tegenwoordig mag je echt wel iets meer met je kleding doen dan vroeger. Je hoeft geen kleding voor saaie grijze muizen te dragen om een goede indruk te maken. Een eigen stijl laat juist ook zien dat je je eigen keuzes kunt maken en achter jezelf staat. Zeker voor een rechtenstudent is dat een belangrijke eigenschap!