Dit zeggen de verkiezingsprogramma’s over studentenzaken

Nog één nachtje slapen totdat we naar de stembus kunnen. Eerder bespraken we al wat politieke partijen zeggen over de rechtsstaat en publiceerden we een overzicht over mogelijke (nieuwe) “juridische gezichten” in de Tweede Kamer. In deze laatste post over de verkiezingen kijken we naar de visie van politieke partijen over studentenzaken. Wat zijn hun plannen omtrent het leenstelsel, de basisbeurs en gratis openbaar vervoer voor studenten?

Basisbeurs of leenstelsel?

Blijven we de komende vier jaar vastzitten aan het leenstelsel of kunnen we terug naar de basisbeurs? Een meerderheid van de grote partijen ziet graag dat we terugkeren naar de basisbeurs, alleen de VVD blijft vasthouden aan het leenstelsel, dat in 2015 werd ingevoerd. De genoemde bedragen voor de basisbeurs lopen uiteen van 150 tot 550 euro per maand, afhankelijk van onder meer het inkomen van je ouders en of je als student uit- of thuiswonend bent.

Puntsgewijs ziet het er als volgt uit:

  • Leenstel behouden: VVD
  • Basisbeurs met inkomensgrens: CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, SGP
  • Terug naar “oude” basisbeurs: 50Plus, DENK, FvD, PvdA, PvdD, PVV, SP

De kans dat de basisbeurs terugkeert, is dus erg groot. De vraag is voornamelijk in welke vorm. Daarnaast is er nog een ander heet hangijzer: als de basisbeurs terugkeert, worden de studenten die vanaf 2015 tot heden van het leenstelsel gebruikmaakten, gecompenseerd?

Meer over de standpunten van politieke partijen omtrent de terugkeer van de basisbeurs en eventuele compensatie voor studenten die het met het leenstelsel moesten stellen, vind je in het artikel De studiebeurs komt na de verkiezingen terug, zo veel is zeker – maar voor wie? van de Volkskrant. Ook kun je daarvoor de website van Fuck die Studieschuld raadplegen, waar de letterlijke passages over het leenstelsel en de basisbeurs uit alle verkiezingsprogramma’s te vinden zijn, ook die van de kleine partijen.

Studenten-ov

Verschillende partijen willen ook een aangepaste regeling voor het gratis studenten-ov. In de huidige situatie wordt het studenten-ov omgezet in een gift als je binnen tien jaar je papiertje haalt. Momenteel is je studenten-ov niet het gehele jaar door geldig, zoals een deel van de zomerperiode. Daarnaast geldt er een aangepaste regeling in de weekenden. GroenLinks wil bijvoorbeeld graag dat het studenten 365 dagen per jaar hun studenten-ov kunnen gebruiken en dat de kosten van de kaart ook worden weg gescholden als de studie niet binnen tien jaar wordt afgerond. De PvdA wil dat het studenten-ov tevens een gift wordt en dat de kaart geldig blijft zolang de student studiefinanciering ontvangt. FvD ziet ook graag dat de studenten-ov 365 dagen per jaar geldig is en dat de student deze kan gebruiken zolang hij of zij staat ingeschreven bij een opleiding.

Weet jij nog niet wat je wil stemmen? Check dan de StemWijzer en het Kieskompas.