Dit stemmen rechtenstudenten op 15 maart!

Afgelopen week hebben we een kleine enquête uitgezet om te peilen welke politieke partijen favoriet zijn bij rechtenstudenten. Hieronder de uitslag!

De enquête is ingevuld door 1.131 rechtenstudenten. Daarvan was 31,9 procent man en 68,1 procent vrouw. De leeftijden lopen aardig uiteen:

De ‘vertegenwoordiging’ van de onderwijsinstellingen is al even divers, maar de enquête werd het meest ingevuld door rechtenstudenten van de Universiteit Leiden (142), Rijksuniversiteit Groningen (139) en Radboud Universiteit Nijmegen (123).

Op de vraag op wie de studenten tijdens de vorige verkiezingen hebben gestemd, gaf 40,1 procent aan toen nog niet te mogen stemmen. De twee partijen die destijds het meest populair waren, zijn duidelijk de VVD en D66 met 180 respectievelijk 149 stemmen.

Vorige week presenteerden we al een lijst met stemwijzers, die gedurende de weken steeds werd bijgewerkt. Hoeveel stemwijzers worden er gemiddeld ingevuld? 55,8 procent probeerde 1 tot 3 stemwijzers uit, terwijl 17,2 procent zich alleen aan de traditionele Stemwijzer waagde. 16,9 procent vulde 4 tot 6 wijzers aan en 7,5 procent gaf aan niet aan stemwijzers te doen. De echte die hards vulden 7 of meer stemwijzers in; zij zijn goed voor 2,7 procent van het totaal.

Bij de vraag welke onderwerpen rechtenstudenten het meest belangrijk vinden, mochten maximaal vijf keuzes worden aangevinkt. Dat geeft het onderstaande resultaat:

En dan natuurlijk de hamvraag: wat stemmen rechtenstudenten op 15 maart? Vier antwoorden sprongen er daarbij bovenuit: 315 studenten (en daarmee goed voor 27,9 procent van het totaal) gaan voor D66. Bij 207 studenten (18,3 procent) is de keuze op de VVD gevallen. De derde plaats is voor GroenLinks met 126 stemmen (11,1 procent). Opvallend is dat 155 (13,7 procent) rechtenstudenten de knoop nog niet hebben doorgehakt. Zij kunnen wellicht dit RTL nieuws-artikel met standpunten per thema nog eens doorlezen.