Dit advocatenkantoor is het meest populair onder rechtenstudenten

Waar zouden rechtenstudenten het liefst willen werken? Die vraag onderzocht juridisch wervings- en selectiebureau Legal Top Talent onlangs. Voor de antwoorden moeten we – wellicht niet heel verrassend – kijken naar de kantoren op de Zuidas.

De enquête werd gehouden onder 366 studenten met een cijfergemiddelde van zeven tot acht. Zowel bachelor- als masterstudenten deden mee, verspreid over heel Nederland. Van de deelnemers was tweederde vrouw, met een leeftijdsgemiddelde van 22 jaar.

Kijkend naar de populairste kantoren, eindigt Houthoff op de derde plaats. De Brauw Blackstone Westbroek krijgt de tweede plek. Het populairste kantoor blijkt Stibbe, onder meer vanwege de ‘zeer open en aantrekkelijke uitstraling’.

Opvallend is dat Angelsaksische kantoren net iets minder geliefd zijn. De eerste op de lijst is Allen & Overy, die de zevende plek inneemt. Wel scoort dit kantoor het beste op de gebieden innovatie en diversiteit.

Lees ook: Na de collegebanken de advocatuur in

Flexibiliteit en balans

Uit het onderzoek volgt verder dat rechtenstudenten veel waarde hechten aan een gezonde werk-privé balans. Verder zoeken we naar flexibele werkvormen, zoals thuiswerken en een verkorte werkweek. Daarnaast valt op dat – hoewel we dit nog niet terugzien in de top drie van meest geliefde kantoren – middelgrote kantoren sneller aan populariteit winnen dan de ‘grote jongens’.

Ook werd in de enquête gevraagd naar de redenen om wel of niet de advocatuur in te gaan. Reden voor twijfel zijn onder meer de hiërarchische structuur binnen de advocatuur en een scheve work-life balance. Daarnaast zijn er steeds meer alternatieven, zoals het zelf opstarten van een onderneming. Ruim een kwart van de deelnemers noemt daarnaast het gebrek aan een doel en gemis van sociale betrokkenheid als reden om niet de advocatuur in te gaan.

Stel: je bent net afgestudeerd en op zoek naar je eerste baan. Hoeveel uur zou jij dan per week willen werken? En waar? Wat vind jij belangrijker: salaris of leuke collega’s? Of toch reistijd? Vul nu in een paar minuten de baan-enquête van Het Rechtenstudentje in en maak kans op een fijn studentenpakket!

Lees ook: Deze advocatenkantoren betalen student-stagiaires het meestBij deze advocatenkantoren verdien je het meest