Diep duiken in het recht: een week met podcasts en documentaires

Dompel je deze week helemaal onder in de wereld van podcasts en documentaires. Dit artikel biedt een overzicht van hoe je dit kunt aanpakken, met elke dag een specifieke bron die je juridische kennis verrijkt en je inzicht geeft in verschillende aspecten van het recht.

Take Care of Maya (documentaire)

Maandag – op maandag staat de documentaireserie Take Care of Maya op het programma. Deze documentaire vertelt het verhaal van een jonge Maya Kowalski en haar familie. De familie staat voor een angstaanjagende situatie wanneer Maya ziek wordt en zij onterecht worden beschuldigd van kindermishandeling. De documentaire is te bekijken op Netflix en de documentaire duurt 1 uur en 45 minuten.

Take Care of Maya kijk je hier.

TogaTalks (podcast)

Dinsdag – Op dinsdag staat de podcast TogaTalks op de planning. TogaTalks is een podcast van rechtenstudente Jady Cadogan. In de podcast gaat zij in gesprek met gasten als strafrechter Jacco Jansen en bestuursrechter Yolanda Bosman.  Onderwerpen als de taken van een bestuursrechter en welke verschillende straffen er zijn, worden uitvoerig in deze podcast besproken. De afleveringen duren ongeveer een half uur en zijn te beluisteren op Spotify en Apple podcasts.

TogaTalks luister je hier.

Licht op Legal (podcast)

Woensdag – op woensdag luister je naar de podcast Licht op Legal van advocatenkantoor Van Benthem & Keulen. Deze podcast biedt je inzicht in praktijkvoorbeelden en geeft je de do’s en dont’s van het vak. Deze podcast is genomineerd voor de Dutch Podcast Awards in zowel 2020 als 2021. Tweemaal per week worden er afleveringen gepubliceerd, waardoor het podcastarchief inmiddels uit ruim honderd afleveringen bestaat, genoeg om naar te luisteren dus!

Licht op Legal luister je hier.

Lover, Stalker, Killer (documentaire)

Donderdag – Op donderdag kijk je naar de documentaire Lover, Stalker, Killer. Deze documentaire belicht de duistere kant van het online daten en vertelt het waargebeurde verhaal van automonteur Dave Kroupa, die op zoek  is naar liefde. De zoektocht verandert echter in een nachtmerrie als hij Liz Golyar ontmoet.  De documentaire is te bekijken op Netflix en biedt inzichten in de gevaren van online dating en de duistere kant van menselijke obsessies.

Lover, Stalker, Killer kijk je hier.

SSR Meestervertellers (podcast)

Vrijdag – op vrijdag is de podcast SSR Meestervertellers aan de beurt. Deze podcast is het initiatief van het SSR, het opleidingsinstituut van de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie. Met een breed scala aan gasten, zoals juridisch experts en rechters, wordt een verscheidenheid aan thema’s behandeld. Enkele recente onderwerpen zijn rechters op sociale media en de impact van AI.

SSR Meestervertellers luister je hier.

Alledaagse Vragen (podcast)

Weekend – In het weekend luister je naar de podcast Alledaagse Vragen van BNN VARA, gepresenteerd door Merel Wielaert, Ilan Hoekstra, Elif Kan en Aron de Jong. In deze podcast reageren ze op vragen van luisteraars, waarbij elke dag wordt er een vraag uitgezocht en uitgelicht. De afleveringen duren ongeveer tien minuten en er staan al honderdtwintig afleveringen online.

Alledaagse Vragen luister je hier.