Deze zes zaken moet je in 2019 in de gaten houden!

Afgelopen jaar heeft de Rechtspraak een aantal opvallende zaken behandeld en ook in 2019 zullen er weer interessante zaken voor de rechter verschijnen. Vandaag delen we zes zaken die je in 2019 in de gaten moet houden.

Door Loes van den Wijngaard

1. Anne Faber

Michael P., de verdachte in de Anne Faber-zaak, is in hoger beroep gegaan tegen de eerdere uitspraak van de rechter waarin hij 28 jaar en tbs met dwangverpleging opgelegd kreeg. Dit hoger beroep is deze maand van start gegaan en tijdens deze procedure wordt er vooral gefocust op bewijzen of weerleggen van de al dan niet aanwezige planmatigheid bij P. Voortzetting van dit hoger beroep zal volgend jaar plaatsvinden.

2. Fipronilschade-zaak

Afgelopen jaar was het een tijd moeilijk eieren te verkrijgen, omdat er Fipronil in zou zitten. Fipronil is een stof die onder andere gebruikt wordt om vlooien bij dieren tegen te gaan. Er kleven echter flinke gezondheidsrisico’s aan deze stof wanneer een mens eraan wordt blootgesteld, met name het risico op schade aan het zenuwstelsel is groot. Daarom moesten alle besmette eieren vernietigd worden. Dit heeft veel schade opgeleverd en daarom wil de belangenorganisatie LTO Nederland de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aansprakelijk stellen. Waarschijnlijk zal deze zaak begin 2019 aanvangen.

3. No Surrender

De inhoudelijke behandeling van de zaak omtrent de vervolging van Henk Kuipers, Theo ten V., Rico R. en Klaas Otto, vier mannen die als de top van No Surrender worden gezien, laat nog even op zich wachten. Er moeten veel getuigen gehoord worden, wat veel tijd in beslag neemt. Hoogstwaarschijnlijk vindt de behandeling pas ergens halverwege 2019 plaats.

4. Geert Wilders

Geert Wilders houdt de gemoederen nog steeds bezig met het tweede strafproces tegen hem. Hij wordt van groepsbelediging, discriminatie en aanzetten tot haat verdacht. Ook al besloot de rechtbank eerder hem geen straf op te leggen, toch is Wilders in hoger beroep gegaan. Door zich te verzetten tegen de rechters, onder andere middels wraking, is de zaak nog niet afgerond. In 2019 zal er waarschijnlijk een nieuwe uitspraak gedaan worden.

5. Nicky Verstappen

Afgelopen jaar werd, twintig jaar na de dood van Nicky Verstappen, een verdachte aangehouden in de zaak, namelijk Jos B, naar aanleiding van een DNA match. Ondanks dat de media haar oordeel al klaar lijkt te hebben over B., moet de zaak nog verschijnen voor de rechter. De inhoudelijke afhandeling van de zaak zal pas in het najaar van 2019 plaats vinden, door een wachtlijst bij het Pieter Baan-centrum, waar Jos B. eerst moet worden onderzocht.

6. Willem Holleeder

Het Holleeder-proces was afgelopen jaar al in volle gang, maar het zal zijn voortgang kennen in 2019. Holleeder wordt onder andere verdacht van moord op Cor van Hout en vier anderen. Inmiddels zijn alle getuigen, onder andere zijn zussen Astrid en Sonja Holleeder, verhoord en ook de nabestaanden hebben hun woord kunnen doen. In februari 2019 zal de strafeis van het Openbaar Ministerie volgen.