Deze vijf juridische boeken mogen niet ontbreken onder jouw kerstboom

Juridisch Nederland heeft niet stilgezeten dit jaar en er zijn dan ook enkele parels van boeken verschenen. We lichten er vijf uit, die allemaal de moeite waard zijn voor rechtenstudenten.

Het Advocatenbrein

In dit boek maakt Marloes ter Huurne duidelijk hoe juristen en advocaten hun voordeel kunnen doen met kennis en inzichten uit de gedragswetenschap. Welke rol speelt stress tijdens je werk en hoe blijf je het de baas? Hoe zet je jouw denkvermogen maximaal in? Wat zegt de gedragswetenschap bijvoorbeeld over effectief onderhandelen en hoe kan je dat toepassen in jouw praktijk? Kortom: handige informatie om als rechtenstudent alvast te hebben.

Ik beloof je dat ik honderd word

In het laatste anderhalf jaar van zijn leven hield Peter R. de Vries in het geheim een logboek bij: vanaf de dag dat hij in aanraking kwam met de kroongetuige in het Marengo-proces tot aan de aanslag op zijn leven op 6 juli 2021. We zien daarin twee kanten van De Vries: publieke persoonlijkheid en crimereporter, maar ook als familieman. Dat laatste wordt in beeld gebracht door zoon Royce de Vries. Bovenal is het een indrukwekkend boek over een vader en zoon.

Meester Leonie – Het leven van een strafrechtadvocaat

Dit boek geeft een uniek kijkje achter de schermen van het strafrecht. Wat is ervoor nodig om verdachten van de gruwelijkste misdaden te verdedigen? Hoe ga je om met een kwetsbare cliënt die jou wil zoenen in de verhoorkamer? En hoe zorg je met een soms tachtigurige werkweek voor een gezonde balans tussen werk en privé? Welkom in de wereld van strafrechtadvocaat Leonie van der Grinten, op social media beter bekend als Meester Leonie.

Moord, martelkamers en andere misdaad

In zijn nieuwste boek bundelt John van den Heuvel zijn meest spraakmakende columns uit De Telegraaf. Over moorden in de onderwereld, foute advocaten, kroongetuigen, de jacht op de mocromaffia, kinderontvoeringen, georganiseerde misdaad, blunders en successen van politie, witwassen, kaalplukken en cybercriminaliteit.

Wie is hier de baas?

Waar moet je op letten bij het tekenen van een arbeidsovereenkomst? Wat te doen bij ziekte, warm weer of als je een tatoeage wilt zetten? En waar moet je rekening mee houden als je ontslag wilt nemen – of ontslagen wordt? Je leest het allemaal in dit boek van Elias Schenk. hij maakt in dit boek korte metten met slechte werkgevers en laat zien wat jouw rechten zijn aan de hand van (soms hilarische) voorbeelden uit de praktijk.

Lees ook: 20 boeken voor onder de kerstboom

Op zoek naar nog meer cadeauinspiratie? In onze XL Cadeaugids voor de feestdagen vind je honderden cadeautips verdeeld over 23 categorieën! Klik daarvoor op onderstaande afbeelding.