Deze vier gezelschapsspellen zijn perfect voor de feestdagen

Kerst en Oud & Nieuw moeten we dit jaar in kleinere kring doorbrengen, maar dat wil niet zeggen dat we er niet iets gezelligs van kunnen maken. Vier bord- en kaartspellen die niet in je kast mogen ontbreken tijdens een spelletjesavond én een perfect cadeau zijn voor onder de kerstboom. Gezelligheid gegarandeerd!

Ticket to Ride

Een absolute redactiefavoriet: Ticket to Ride! Met behulp van kaarten moet je treinroutes leggen op een groot bord. Hoe langer de route, hoe meer punten je wint. Complete routes leveren extra punten op. Naast het klassieke Ticket to Ride, waarbij de spelers door Amerika worden gevoerd, kent dit bordspel verschillende varianten, waaronder Ticket to Ride Amsterdam. Dit spel is geschikt voor twee tot vier personen.

Unlock!

Een spel voor de echte detectives onder ons! In Unlock! probeer je samen met een tot vijf medespelers binnen zestig minuten uit een ruimte te ontsnappen. Dit spel is gebaseerd op escape rooms. Door middel van een kaartendeck en een app wordt je door diverse scenario’s geleid. Doorzoek de ruimtes, combineer voorwerpen en los alle puzzels op!

HINT

Beginnen de speelkaarten van 30 Seconds je wat bekend voor te komen? Probeer dan het tweede bordspel in dit rijtje: HINT. Je laat jouw teamgenoten begrippen raden door middel van praten, tekenen, uitbeelden of neuriën, terwijl je ondertussen rekening moet houden met verboden woorden. Het spel heeft maar liefst 450 kaarten, dus daarmee kun je een hele tijd vooruit. De groep spelers kun je daarnaast zo groot maken als je zelf wilt.

Dobble

Dobble is een observatie- en snelheidsspel waarbij alle spelers gelijktijdig spelen. Er zijn 55 kaarten waarop steeds acht symbolen afgebeeld staan. Je moet daarbij steeds proberen om als eerste het identieke symbool tussen twee kaarten te vinden en te benoemen. Dobble is geschikt voor twee tot acht personen en heeft vijf spelvariaties. Het is een ideaal spel om nog snel te doen voordat het eten op tafel komt: de rondjes duren ongeveer een kwartier per keer.

Alle vier de spellen zijn van Asmodee en verkrijgbaar via onder meer bol.com.

Vijf tips voor een perfecte spelletjesavond

1. Spreek van tevoren af welke spellen je gaat spelen, dat scheelt gedoe en lange gezichten wanneer een favoriet spel niet op tafel komt.

2. Bereid je voor! Plan je strategie voor het leggen van de langste treinroute, en: hoe zou jij de woorden ‘rechtspraak’ of ‘wettenbundel’ uitbeelden?

3. Houd de score bij! Er is niets mis met een beetje gezonde competitie.

4. Zorg voor voldoende drank en versnaperingen. En ach, na wat drankjes maakt niemand zich nog druk om de punten.

5. Kroon de winnaar! Of je nu gaat voor chocolademedailles of een echte gegraveerde beker; maak het een avond om nooit te vergeten!