Deze 29 boeken werden geschreven door advocaten

Als advocaat moet je je mannetje staan bij het schrijven van juridische stukken. Een boek schrijven is heel andere koek, maar desondanks zijn er genoeg pleitbezorgers die de sprong waagden.

We selecteerden daarom op alfabetische volgorde 29 boeken van auteurs – zowel nationaal als internationaal – die jurist of advocaat waren of nog steeds zijn.

01. Advocaat van de duivel [John Grisham]

Zonder het te weten wordt Mitchell McDeere, briljant rechtenstudent van arme komaf, al geruime tijd in de gaten gehouden. Zodra hij afstudeert, biedt een prestigieuze advocatenkantoor hem een gouden toekomst aan. Maar daar staat wel wat tegenover.
Bestel/bekijk het boek hier

02. Advocaat van de vijand [Geert-Jan Knoops]

Een achtergelaten bericht zal het leven van advocaat Matthew Baldwin voorgoed veranderen. Normaal gesproken doet hij geen militaire zaken. Hij heeft een eigen praktijk in New York en behandelt vooral moordzaken en diefstallen. Zijn vriend Tom Emmerson kan zijn assistentie echter goed gebruiken in een zeer bijzondere zaak.
Bestel/bekijk het boek hier

03. Beyond all reasonable doubt [Malin Persson Giolito]

Een vijftienjarig meisje wordt vermoord, een dokter krijgt een levenslange gevangenisstraf. Maar is hij schuldig?
Bestel/bekijk het boek hier

04. De Breuk [Gerard Spong]

Op een dag krijgt strafadvocaat Charles Fitzroy Spinning, alias Gerard Spong, een telefoontje uit Oslo. Het blijkt het begin van een van de opmerkelijkste zaken in zijn leven.
Bestel/bekijk het boek hier

05. De goede advocaat [Britta Böhler]

Vooraanstaand advocaat in ruste Britta Böhler buigt zich over de belangrijke vragen van haar vak. Welke eigenschappen zijn onmisbaar voor een goede advocaat? Welke rol spelen ethiek, loyaliteit en maatschappelijke betrokkenheid?
Bestel/bekijk het boek hier

06. De groenteboer uit Den Haag [Hubert-Jan van Boxtel]

Een autobiografie van Hubert-Jan van Boxel, die het van een doorsnee Haags jochie weet te schoppen tot destijds jongste notaris van Nederland en partner bij verschillende grote advocaten- en notariskantoren.
Bestel/bekijk het boek hier

07. De jacht op het recht [Inez Weski]

Strafpleiter Inez Weski vertelt met scherpe pen en humor over de rol van de overheid, bijzondere zaken en de pracht van haar vak.
Bestel/bekijk het boek hier

08. De laatste kamer [Geert-Jan Knoops]

Op 15 juli 2005 worden op Bonaire twee broers vermoord aangetroffen bij de vuurtoren Spelonk. Ze zijn op afschuwelijk wijze om het leven gebracht. De Bonairiaanse gemeenschap is geschokt. De drie mannen die ervoor worden opgepakt, worden tot in hoogste instantie voor deze moorden veroordeeld. Maar de veroordeling van twee van hen roept bij sommigen veel twijfel op.
Bestel/bekijk het boek hier

09. Dert13n [Steve Canavagh]

In de sensationele thriller Dertien, de internationale doorbraak van Steve Cavanagh, dwarsboomt een van de juryleden het proces tegen de van moord verdachte Robert Solomon.
Bestel/bekijk het boek hier

10. De straatvechter [Robert Moskowicz]

Hij is een Moszkowicz; en misschien wel de meest briljante van allemaal. Robert Moszkowicz bouwde meerdere goedlopende advocatenpraktijken op en wordt geroemd om zijn juridische kennis. Toch kent zijn leven ook diepe dalen. In De straatvechter vertelt hij zijn verhaal. Over het faillissement van zijn kantoor, zijn vier echtgenotes en dertien kinderen (waarvan er vier zijn overleden) en zijn strijd tegen een heroïneverslaving.
Bestel/bekijk het boek hier

11. De Taak [Robert Pollack]

De Taak van Robert Pollack is een spectaculaire politieke thriller over macht, chantage en geheimen, geïnspireerd door de grootste Russische overheidsfraude uit de geschiedenis: de Magnitsky-zaak.
Bestel/bekijk het boek hier

12. De Urenfabriek [Fleur Brockhus]

Een kijkje in de wereld van de Grote Advocatuur door de ogen van de dappere stagiaire Felice. Geschreven vanuit persoonlijke ervaringen door Brockhus, die inmiddels geen advocaat meer is.
Bestel/bekijk het boek hier

13. De Verdediging [John Grisham]

Sebastian Rudd is geen gewone advocaat. Hij werkt vanuit een kogelvrije bestelbus die helemaal aan zijn eisen is aangepast, compleet met internet, bar, koelkastje, comfortabele leren stoelen, geheim wapenvak en een zwaarbewapende chauffeur. Hij heeft geen kantoor, geen partners en slechts één werknemer: zijn chauffeur die ook fungeert als zijn bodyguard, juridisch assistent, vertrouweling en golfcaddy.
Bestel/bekijk het boek hier

14. Elke dag een glimlach [John Kralik]

Gescheiden van zijn vrouw, vervreemd van zijn kinderen, uit zijn huis gezet, zijn bedrijf bijna failliet; John was aan het eind van zijn Latijn. Tijdens een lange wandeling in de bergen bedacht hij het ultieme goede voornemen voor het nieuwe jaar: hij zou een jaar lang elke dag met de hand een bedankbriefje schrijven aan familie, geliefden en vrienden, maar ook aan collega’s, uit het oog verloren kennissen en zelfs aan concurrenten. Gaandeweg realiseert John zich dat hij steeds meer waardering krijgt voor de kleine gebaren die iedereen in de hectiek van ons dagelijkse leven ter kennisgeving aanneemt.
Bestel/bekijk het boek hier

15. Het Papieren Paleis [Maurits Barendrecht & Maurits Chabot]

Uit onderzoek blijkt dat ons rechtssysteem inmiddels veraf staat van hoe mensen rechtvaardigheid ervaren. Dat is alarmerend. In Het papieren paleis schetsen Barendrecht en Chabot nieuwe routes naar rechtvaardigheid. Die leiden hen van het Vredespaleis in Den Haag tot de kinderrechter, en van gidsland Rwanda tot Belgische vrederechters. Rechtspreken, concluderen ze, gebeurt niet óver, maar tússen mensen.
Bestel/bekijk het boek hier

16. Het proces van de eeuw [Christiaan Alberdingk Thijm]

Eppo Boetselaar is een jonge, hongerige advocaat, een tikkeltje opportunistisch, maar welke advocaat is dat niet? Wanneer hij door een speling van het lot terechtkomt bij het prestigieuze Schwaab & Helvoeth, het grootste kantoor aan de Zuidas, rijst zijn ster snel. Helemaal als hij mag werken voor Willem Helvoeth, de narcistische oprichter van kantoor. Maar dan gaat het mis.
Bestel/bekijk het boek hier

17. Ik heb de tijd [Gerard Hammerstein]

Autobiografie van de Nederlandse advocaat Oscar Hammerstein aan de hand van drie bepalende gebeurtenissen in zijn leven: 1988 (diagnose hiv), 1994 (opgepakt wegens vermeende betrokkenheid bij witwassen) en 2002 (dood van vriend Pim Fortuyn).
Bestel/bekijk het boek hier

18. Ik was advocaat. Nu ben ik mezelf [Judith Noordzij]

Een berg vrienden, leuke studie en daarna een goede baan. Het leek Judith voor de wind te gaan. Tot ze op haar 27e een burn-out kreeg.
Bestel/bekijk het boek hier

19. Klassiekers onder de loep [C.J.H. Janssen & J.J.J. Sillen (red.)]

Welke rol speelt het Kelderluik-arrest tegenwoordig? Is de Keck-uitspraak nog van deze tijd? En kun jij de essentie van Blaauboer/Berlips nog voor de geest halen? In dit boek komen negen arresten aan bod die elke rechtenstudent tijdens de studie voorbij ziet komen.
Bestel/bekijk het boek hier

20. Moord, doodslag en andere zaken [Yehudi Moszkowicz]

De moord met de koekenpan, het bejaarde trio en natuurlijk het bloedbad in Club Mon Cheri, advocaat Yehudi Moszkowicz staat verdachten en slachtoffers van de meest aansprekende rechtszaken van Nederland bij.
Bestel/bekijk het boek hier

21. Prins van liefde [Samuel Vermeulen]

De jonge Samuel komt in een pleeggezin terecht waar hij tot zijn achttiende wordt opgevoed in een ijzeren regime. Ondertussen draagt hij de zorg voor zijn hevig verwarde moeder en moet meer dan eens de confrontatie aangaan met zijn vader, die steeds meer van de werkelijkheid vervreemd raakt. Eenmaal volwassen worstelt Samuel met de vraag of hij na zijn liefdeloze jeugd nog wel in staat is om gelukkige relaties te onderhouden.
Bestel/bekijk het boek hier

22. P.S. Dit is vertrouwelijk [Gerard Spong & Peter R. de Vries]

Wat gebeurt er als de twee ‘zware jongens’ Gerard Spong en Peter R. de Vries elkaar regelmatig een brief schrijven? Dan krijg je een vlijmscherpe correspondentie waarin ze niemand sparen, ook zichzelf niet. Alle actuele en gevoelige onderwerpen uit het strafrecht en hun eigen praktijk passeren de revue. Waar ligt hun grens? Hoe reageren zij op bedreigingen? Waar liggen ze van wakker en hoe gaan zij om met hun emoties?
Bestel/bekijk het boek hier

23. Schuld [Ferdinand von Schirach]

In vijftien rechtszaken beschrijft Von Schirach de essentie van schuld en onschuld, van goed en kwaad. Hij maakt van waargebeurde misdaadverhalen grote literatuur.
Bestel/bekijk het boek hier

24. ’t Hooge Nest [Roxanne van Iperen]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee joodse zussen – Janny en Lien Brilleslijper – een van de grootste onderduikadressen in Nederland: ’t Hooge Nest, een villa in ’t Gooi. Terwijl de laatste joden in Nederland worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het ging door, pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. Toch wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank. ’t Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden, en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.
Bestel/bekijk het boek hier

25. Vechten in toga [Raymond de Mooij]

Over kleurrijke mensen in aanloop naar en tijdens hun rechtszaak. Maak kennis met een minister, een tosti-meisje, vastgoedondernemers, oplichters, dames van plezier en vele anderen.
Bestel/bekijk het boek hier

26. Verdrink geen dooie eend [Marry de Gaay Fortman]

Topadvocaat Marry de Gaay Fortman vertelt over haar carrière als vrouw in een mannenwereld en legt uit hoe je elkaar in moeilijke situaties de ruimte geeft om een hoger doel te bereiken.
Bestel/bekijk het boek hier

27. Viproom [Jens Lapidus]

Najdan, alias Teddy, komt na acht jaar cel op vrije voeten. En hij is vastbesloten dat te blijven, hij is helemaal klaar met de misdaad. Maar dan krijgt hij de vraag om het slachtoffer van een kidnapping op te sporen…
Bestel/bekijk het boek hier

28. Vrijgevochten [Mirjam de Blécourt]

Ze wordt bestempeld als moeder, topadvocaat en feminist. Hoe houdt ze zich staande op de Zuidas? Mirjam de Blécourt, partner bij Baker McKenzie, vertelt in Vrijgevochten openhartig over haar drijfveren en onzekerheden.
Bestel/bekijk het boek hier

29. W.O.L.F. [Boris Dittrich]

Wanneer in een Berlijns park een hoofd in een plastic tas wordt gevonden, staat het politieapparaat op scherp. Wie is het slachtoffer? Zijn er terroristen in het spel?
Bestel/bekijk het boek hier

Lees ook: 20+ fijne e-books voor rechtenstudenten

BONUSBOEKEN

Ze zijn geen advocaat, maar dragen in andere hoedanigheid ook een toga:

1. De nieuwe kleren van de keizer [Rinus Otte – rechter]
2. De overtreding [Karsten Gilhuis – rechter]
3. Mens in toga [Jan Hopmans – rechter]
4. Mijn eerste lijk was gelukkig vers [Pascale Bruinen – officier van justitie]
5. The Better Sister [Alafair Burke – officier van justitie]

Lees ook: 33 fijne doe-tips voor deze verplichte thuisblijf-dagen