De vijf mooiste rechtenfaculteiten in Nederland!

Aankomend academisch jaar zal waarschijnlijk nog veelal bestaan uit het volgen van online onderwijs, maar met een beetje geluk kan je dit jaar weer regelmatig een college of onderwijsgroep volgen op de faculteit zelf. Vandaag delen we vijf van de mooiste rechtenfaculteiten in Nederland!

Door Loes van den Wijngaard

1. Kamerlingh Onnes Gebouw van Universiteit Leiden

Dit gebouw in Leiden is in 1859 gebouwd en fungeerde lange tijd als het natuurkundig laboratorium van de universiteit. Het gebouw is dan ook vernoemd naar hoogleraar Heike Kamerlingh Onnes, die in dit laboratorium erin slaagde helium vloeibaar te maken. Sinds de verbouwing in 2004 heeft de rechtenfaculteit zich in dit geschiedenisrijke gebouw gevestigd.

2. Oud Gouvernement van Maastricht University

Vlakbij het Vrijthof vind je het oude Gouvernementsgebouw, waar sinds 1990 de Maastrichtse rechtenfaculteit in huist. Ondanks een grote renovatie in 2010 wordt het gebouw nog steeds gekenmerkt door elementen die het oorspronkelijke doel van dit gebouw verraden. Zo zijn er marmeren trappen te vinden en heeft een aantal collegezalen originele plafondschilderingen.

3. Het Harmoniegebouw van Rijksuniversiteit Groningen

Het Harmoniegebouw, zoals de naam al verklapt, was eerst een cultureel complex van Vereeniging De Harmonie. Langere tijd werden er dan ook concerten gegeven door zowel professionele als amateurorkesten en koren. Het originele gebouw werd gesloopt, maar de gerestaureerde gevel siert de rechtenfaculteit van Groningen. De faculteit zal hier niet lang meer blijven, want vanaf 2023 wordt de huidige Openbare Bibliotheek het nieuwe faculteitsgebouw.

4. Het Grotiusgebouw van Radboud Universiteit Nijmegen

De rechtenfaculteit van de universiteit in Nijmegen staat niet in dit rijtje wegens de rijke historie, maar juist wegens het moderne uiterlijk. Het Grotiusgebouw werd in augustus 2014 officieel geopend en wordt gekenmerkt door open ruimtes met veel licht en glas. Behalve dat dit gebouw is vernoemd naar een van Nederlands meest bekende rechtsgeleerden, Hugo de Groot, heeft het restaurant in dit gebouw ook een toepasselijke naam: het Gerecht.

5. Janskerkhof van Universiteit Utrecht

Van het nieuwste gebouw in dit rijtje gaan we naar het oudste gebouw, namelijk de rechtenfaculteit aan het Janskerkhof in Utrecht. Dit gebouw werd in 1246 gebouwd en als klooster in gebruik genomen. Nog steeds zijn er elementen van dit oude gebouw terug te vinden, hoewel het een flinke transformatie heeft doorgemaakt tijdens renovaties.