5x de leukste juridische programma’s en series die je misschien nog niet kent!

Naast eindeloos lezen over recht in je studieboeken is het natuurlijk erg leerzaam – en vooral leuk – om te kijken hoe de praktijk werkt. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg programma’s die experts aan het woord laten en zo een beeld geven van hoe het eraan toe gaat op de werkvloer bij advocaten en in de rechtbank. Hier geven we je een paar suggesties voor de leukste juridische programma’s en series!

Door Marieke Heetvelt

Advocaat van de Duivel:
In dit programma worden bekende omstreden personen zoals Geert Wilders, Osama Bin Laden en Paus Benedictus XVI vertegenwoordigd door Gerard Sprong. Hierbij wordt geprobeerd de keerzijde van het verhaal van deze personen te vertellen. Opponenten proberen zijn betoog onderuit te halen en er is een burgerjury die het uiteindelijke oordeel velt. Dit programma laat goed zien hoe het eraan toe gaat in de rechtbank en hoe een advocaat te werk gaat. Je kunt dit programma terugkijken op de website van NPO.

De Advocatenclub:
Vier jonge advocaten staan cliënten bij die geen rechtsbijstandverzekeraar kunnen betalen. Zo helpen zij mensen die geen uitkering meer krijgen, het land worden uitgezet of een conflict met hun baas hebben. Zij worden gevolgd in hun werkzaamheden en dit zorgt ervoor dat je een goed beeld krijgt van een werkdag van een advocaat en hoe zij met hun cliënten omgaan. Er is helaas nog maar één aflevering terug te zien op NPO, maar ondanks dat is het zeker de moeite waard om te bekijken!

Meer kijkplezier? Die vind je in: Deze 22 juridische series, docu’s en programma’s mag je als rechtenstudent niet missen!

How to Get Away with Murder:
Dit is een Amerikaanse serie, die gaat over een groep ambitieuze rechtenstudenten die zijn uitgekozen om te werken voor een bekende advocate. De studenten helpen haar met het oplossen van voornamelijk moordzaken, maar raken uiteindelijk zelf bij een moord betrokken. Een ontzettend spannende en vermakelijke serie en dus zeker een aanrader als pauze tussen je tentamens door! Je kunt seizoen 1 van deze serie terugvinden op Netflix.

Kijken in de Ziel:
Dit programma heeft zowel een serie over advocaten als over rechters uitgezonden. Bekende rechters en advocaten worden door Coen Verbraak geïnterviewd over zichzelf en over hun werkzaamheden. Elke aflevering heeft een thema en hierover wordt gesproken door de experts. Dit programma geeft je een kijkje achter de schermen in de juridische wereld. Alle afleveringen kunnen worden teruggekeken op NPO.

De Maatschap:
Deze serie is net begonnen op NPO en gaat over het verhaal van de familie Moszkowicz. Zoals jullie misschien wel in het nieuws hebben gelezen, heeft de familie tot aan de rechter toe vergeefs geprobeerd uitzending van de serie te laten verbieden. Dit verbod werd echter niet toegewezen. De serie laat het leven en de achtergrond van de bekende advocatenfamilie zien.