De do’s en don’ts van solliciteren!

Die ene stage. Of die ene baan. Je wilt hem hebben. Maar hoe zorg je ervoor dat het lukt? Solliciteren is een vak apart. In dit artikel geef ik je vanuit mijn eigen ervaring een paar tips over een aantal onderwerpen.

Door Steef Verheijen, recruiter Dirkzwager advocaten en notarissen – geschreven op persoonlijke titel

In de eerste plaats: archaïsch taalgebruik in de motivatiebrief. Woorden als ‘nochtans’ en ‘evenwel’. Ze komen voor, zelfs in brieven van iemand met geboortejaar 1997. Een tip: doe het niet. Ook op lange zinnen met veel komma’s zit niemand te wachten. Houd het kort en bonding. Dat leest veel fijner. Het is echt een misverstand dat je bij een sollicitatie op een juridische vacature pluspunten scoort door lange zinnen en moeilijke woorden te gebruiken. Je klant wil later ook graag een to the point stuk met korte zinnen.

Schrijf een perfecte motivatiebrief in zeven stappen.

Opmaak

Een andere tip: besteed veel aandacht aan de lay-out van je cv. Zorg ervoor dat de lezer in één oogopslag kan zien wat je allemaal gedaan hebt. Waarom? Omdat sommige recruiters zoveel cv’s krijgen dat ze heel snel moeten kunnen selecteren. Een goede optie is om de namen van je opleidingen en (bij)banen vet weer te geven.

Meer praktische cv-tips vind je hier.

Picture Perfect

Ook in de categorie cv: wel of geen foto? Daarover verschillen de meningen. De een zegt: zeker doen, want het geeft je een gezicht en maakt dat de lezer je beter onthoudt. De ander zegt: niet doen, want je werkt in de hand dat de selecteur kiest op basis van uiterlijk. Voor beide opties is wat te zeggen. Ik ben persoonlijk wel voorstander van een foto op je cv. Máár: alleen als je de foto zorgvuldig kiest. Pak een recente en professionele foto en geen in Paint bewerkt vakantiekiekje. Lach als het even kan. Twijfel je of je een geschikte foto hebt? Of voel je je gewoon niet prettig bij een foto op je cv. Doe het dan niet. Bij de meeste bedrijven is het geen verplichting om een foto bij te voegen.

Lees hier meer over geschikte foto’s bij je cv.

Het Gesprek

En dan: je bent uitgenodigd voor het sollicitatiegesprek. Spannend. Natuurlijk. En dat begrijpt je gesprekspartner ook. Bereid je goed voor, maar realiseer je ook dat je je niet op iedere vraag kunt voorbereiden. Krijg je een moeilijke vraag en weet je niet 1-2-3 een antwoord? Denk dan liever even na (en zeg dat eventueel ook) in plaats van dat je een antwoord geeft en achteraf denkt: ik heb de plank helemaal misgeslagen. Zeker voor juridische functies is het sterk als je laat zien dat je eerst nadenkt en dan pas doet. Houd je antwoorden ook hier kort en bondig. Als je gesprekspartner meer wil weten, dan vraagt hij wel door.

Doen: beantwoord voor jezelf deze 100 sollicitatievragen.

Ben jezelf

Mijn belangrijkste tip geef ik je als laatst: blijf jezelf. Het doel van solliciteren is uiteindelijk om te kijken of er een match is tussen jou en de organisatie en functie waarop je solliciteert. Doe je dus vooral niet anders voor dan je bent en geef eerlijke antwoorden. Natuurlijk is het zuur als je (daardoor) de baan niet krijgt, maar je wilt toch ook op je werk vooral jezelf kunnen zijn?

Nog meer tips nodig? Lees hier verder.