De 6 beste documentaires op Videoland!

Netflix heb je misschien al uitgespeeld, maar gelukkig is daar Videoland! Eerder deelden we al de series en films op Videoland die je als rechtenstudent echt gezien móét hebben, vandaag hebben we zes boeiende documentaires voor je op een rijtje gezet.

Door Loes van den Wijngaard

1. De Kroongetuigeadvocaat: het verhaal van Onno de Jong

Advocaat zijn van een kroongetuige in een zaak tegen topcriminelen zoals Willem Holleeder of Ridouan Taghi: je moet het maar kunnen. Onno de Jong doet het. Na de dood van zijn collega Derk Wiersum wordt Onno de Jong een van de advocaten van kroongetuige Nabil B. Dit zorgt ervoor dat hij op een dodenlijst komt te staan en dus voortdurend risico loopt. Het leven als kroongetuigeadvocaat heeft een grote prijs, wat je in deze documentaire ziet.

2. Moorddossier Holleeder

In 2019 is Willem Holleeder tot levenslang veroordeeld. Hij is in ieder geval schuldig bevonden aan vijf moordzaken en een geval van doodslag. In deze documentaire worden deze liquidaties onder de loep genomen en gereconstrueerd. Hoewel hij ten tijde van deze documentaire nog slechts verdachte was, weten we nu dat hij ook daadwerkelijk zal worden veroordeeld. Toch blijft deze documentaire relevant, er dient immers nog een hoger beroep.

3. De zaak Nicky Verstappen: achter de schermen

Afgelopen jaar was de zaak tegen Jos B. over de dood van Nicky Verstappen groots in het nieuws. Iedereen kent deze gruwelijke zaak, maar deze documentaire biedt de mogelijkheid  omachter de schermen mee te kijken hoe recherche en officieren van justitie samen hebben gewerkt in het onderzoeken van deze cold case.

4. De jacht op de Mocro-Maffia

Het proces rondom de Mocro-Maffia is in volle gang nu Ridouan Taghi is gearresteerd. Welke mensen werken er met hem samen en wat speelt zich nu echt af in dit criminele circuit? John van den Heuvel heeft een documentaireserie gemaakt over deze Mocro-Maffia en laat van dichtbij zien wie het meesterbrein achter deze misdaden is.

5. Bureau 040 en Bureau Burgwallen

In deze twee documentaireseries volgt Ewout Genemans politieagenten tijdens het uitoefenen van hun werk in Amsterdam en Eindhoven. Deze agenten krijgen heel wat op hun bordje tijdens hun werk: van gewapende overvallen tot vandalisme, van verwarde personen tot drugsdeals.

6. Moszkowicz: erop of eronder

Bram Moszkowicz is een van de bekendste, voormalige, advocaten van Nederland. Met een goede reden: hij is regelmatig in opspraak geweest en uiteindelijk in 2013 als advocaat geschrapt van het tableau. Bij Moszkowicz is er een wens om terug te keren als advocaat, maar dit kan niet zonder een procedure bij het Hof van Discipline. De uitslag van dit proces ken je waarschijnlijk al, maar toch geeft deze documentaire een interessant inkijkje in deze mislukte comeback.