Bouw aan je succes: 6 tips voor het verbeteren van je cv

Je curriculum vitae is jouw persoonlijke visitekaartje op de arbeidsmarkt. Hoe zorg je er nu voor dat je opvalt tussen alle andere sollicitanten? Zes tip die jij kunt gebruiken tijdens het maken van je cv.

1. Zorg voor een goede foto

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Wanneer een bedrijf  jouw cv bekijkt, hebben ze meteen een goed beeld van jou. Daarnaast geeft het een persoonlijk tintje; de recruiter kan je direct in je ogen aankijken, wat gelijk voor een connectie zorgt.

Zorg voor een rustige achtergrond, hierdoor wordt de recruiter niet te veel afgeleid van het geheel.

2. Noem alle relevante werkervaring

Je werkervaring is het fundament van je sollicitatie. Het laat namelijk je kennis en kunde binnen het werkveld zien. Recruiters kunnen aan de hand van je werkervaring zien of je de geschikte kandidaat bent. Zorg er wel voor dat het relevante informatie is, dit is afhankelijk van de baan waarop je solliciteert. Niet alle voorgaande functies zullen relevant zijn. Noem bijvoorbeeld ook het vrijwilligerswerk dat je gedaan hebt, zo kunnen werkgevers zien dat je proactief bent.

Noem de verantwoordelijkheden die je had bij je voorgaande functie.

3. Professionele lay-out

Een net opgemaakt cv zorgt voor een goede eerste indruk en nodigt uit tot lezen, waardoor je eerder de kans hebt dat ze je uitnodigen om op gesprek te komen. Zorg voor een duidelijke verdeling van je cv, dit kun je doen door witregels te plaatsen. Een programma als Canva of Word zouden je kunnen helpen met het maken van een lay-out. Gebruik daarnaast rustige kleuren.

  Controleer goed op spelfouten.

4. Benoem je hobby’s

Benoem altijd je hobby’s in je cv. Dit geeft namelijk weer dat je naast je studie je ook tijd vrij maakt om leuke dingen te doen. Het zegt iets over je persoonlijkheid en je interesses naast je werk of studie. Daarnaast kan het een goede ijsbreker zijn tijdens het sollicitatiegesprek, een informeel onderwerp om de spanning te verlichten.

Geef altijd een beetje context bij je hobby, zodat de werkgever weet wat deze inhoudt.

5. Houd het beknopt

Vermijd lange teksten, recruiters moeten in één oogopslag kunnen zien wie je bent. Een beknopt cv is makkelijker te lezen voor recruiters, die meestal geen zeeën van tijd hebben om naar een cv te kijken. Daarnaast houdt het je cv overzichtelijk. Door beknopt te zijn kun je je richten op de relevante ervaringen, hierdoor val je sneller op bij de juiste mensen.

Vermijd clichés als: ‘harde werker’ of ‘spin in een web’.

6. Gebruik krachtige woorden

Met krachtige woorden bedoelen we woorden als: beheerd, ontwikkeld of geïmplementeerd. Deze woorden kunnen taken die je hebt uitgevoerd extra kracht geven en kom je zelfverzekerder over. Het wordt voor de recruiter  boeiender om te lezen. Een kleine aanpassing die tekstueel het verschil kan maken.

Varieer in je woordkeuze, dit zorgt voor een interessanter verhaal.

Lees ook: 10 dingen die prima staan op je cv