Het kamertekort blijft hoog in Nederland. Uit recente cijfers blijkt dat er ruim 23.000 studentenwoningen te weinig zijn. Ondanks inspanningen om meer studentenhuisvesting te realiseren, blijft het vinden van een geschikte woonplek in populaire studentensteden een uitdaging. Om het tekort aan te pakken, kijken gemeenten zoals Assen en Almere naar mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen als studentensteden.
Assen ziet mogelijkheden om te groeien als studentenstad, met name vanwege de nabijheid tot Groningen. De gemeente beschouwt de komst van studenten als een positieve ontwikkeling die meer dynamiek en levendigheid in de stad kan brengen. Hoewel Assen momenteel maar één voltijds hbo-opleiding en 85 studenten heeft, wordt verwacht dat dit aantal de komende jaren kan toenemen tot driehonderd à vierhonderd studenten.
De stad richt zich op het aantrekken van meer opleidingen en het ontwikkelen van een levendig studentenleven. Dit beleid is ook bedoeld om op termijn de lokale horeca te stimuleren. Ondanks dat Assen momenteel op het gebied van horeca nog niet kan concurreren met Groningen, wordt verwacht dat de groei van het studentenleven de horecaomzet in de stad zal bevorderen.
Ook Almere zet stappen om een volwaardige studentenstad te worden. De stad heeft al duizenden studenten en biedt verschillende voltijds hbo-opleidingen aan. Almere plant echter verdere uitbreiding door 1.250 nieuwe studentenwoningen te bouwen, waarvan er vijfhonderd gereserveerd zijn voor studenten uit Amsterdam. De stad richt zich op het aantrekken van alle studenten, met het oog op verdere groei en de grote stroom jongeren die gaan studeren. Almere overweegt bovendien de introductie van universitaire opleidingen, hoewel dit een kostbaar en complex proces blijkt te zijn volgens onderwijskoepels.
Hogere kamerprijzen en toenemende vraag
Daarnaast blijkt uit een rapportage van verhuurplatform Kamernet dat de huurprijzen in studentensteden zijn gestegen. De prijzen voor kamers zijn het afgelopen jaar met 5,1 procent toegenomen, terwijl de huurprijzen voor appartementen met 1,9 procent zijn gestegen. Het aantal studenten dat reageert op beschikbare kamers is gemiddeld met 10,3 procent toegenomen. Het aantal gegadigden voor appartementen steeg met 17,5 procent.
De kloof tussen vraag en aanbod wordt steeds groter. Volgens Kamernet is het herbestemmen van bestaande ruimtes, zoals kantoorpanden of leegstaande gebouwen, een mogelijke oplossing om het aanbod te vergroten en de betaalbaarheid te verbeteren. In Haarlem zijn de huurprijzen per vierkante meter het hoogst, terwijl studenten in steden als Wageningen, Enschede en Leeuwarden relatief voordeliger kunnen wonen.