Annelieke Mooij – Studie Wellington, Nieuw-Zeeland

In de rubriek ‘Over de grens’ komen rechtenstudenten aan het woord die een buitenlandse stage of summerschool hebben gevolgd of buiten Nederland een deel van hun studie voltooiden. In deze achtste editie de 23-jarige Annelieke Mooij van Tilburg University, die van januari tot augustus 2013 studeerde aan Victoria University Wellington (VIC), Nieuw-Zeeland.

Uit eerdere edities bleek al dat de keuzes voor bepaalde stages of studies in het buitenland divers zijn. Annelieke koos om verschillende redenen voor VIC. “Ik wilde graag naar een land buiten Europa waar ik de taal spreek en dat niet het haastige van Nederland heeft. Ook speelde een rol dat VIC een van de beste rechtenfaculteiten ter wereld is. Verder is het een zeer interessant land vanwege de manier waarop de Maori’s en de Europese Nieuw-Zeelanders met elkaar omgaan.”

Haar verblijf in Nieuw-Zeeland bestond uit een uitwisseling plus een zelfstandig onderzoek in Trust Law. Wat hoopte ze hiermee te bereiken? “Een kijkje in de keuken van de Nieuw-Zeelandse cultuur en een beter inzicht in het common law systeem. Daarnaast wilde ik met mijn onderzoek ontdekken of de trust in het Nederlandse rechtssysteem zou passen of dat er mogelijk te veel culturele barricades zijn voor een dergelijke introductie.” Naast literair en empirisch onderzoek volgde ze verschillende vakken. “Daarnaast heb ik deelgenomen aan een extra-curriculair programma en was ik ook klassenvertegenwoordiger bij twee vakken. Het extra-curriculaire programma hield vooral extra vakken en activiteiten in – zowel op cultureel gebied als qua verdieping op het recht.”

NZ 3

Hoewel ze een cultuur zocht waarbij de mensen niet zo haastig waren als in Nederland, moest ze toch wennen aan de rust van de mensen in Nieuw-Zeeland. “Haast hebben ze nooit. Om 17.00 uur stop je met werken of leren en ga je gezellig met vrienden wat drinken op een terrasje. Daarnaast werd ik op een ochtend wakker, liep ik naar college, keek ik uit over de baai en zwom daar een walvis…. Het college verviel om meer walvissen te kunnen spotten. Ook erg wennen: tijdens mijn eerste interview was ik de enige in pak. De rest van het kantoor, ook de partner, liep op blote voeten en in een spijkerbroek. Iets wat daar de normaalste zaak ter wereld is. Ik werd ook raar aangekeken op mijn pak.” Dit alles laat zich goed vertalen het motto van de Nieuw-Zeelanders, zo’n 1,5 minuut voor een deadline: “No worries, we’ve still got time.”

Voor het vinden van huisvesting moet je even gaan zitten. “Huisvesting is vrij duur via de universiteit zelf en er is weinig plek. Ik heb bij aankomst een week lang elk kwartier op nieuwe kamers gereageerd en na twee weken had ik een kamer.” Sowieso is wonen in Nieuw-Zeeland niet goedkoop. “Een kop koffie op de campus kost al gauw zes euro.” Overigens staat Wellington bekend om haar goede bakkie pleur. “Er heerst daar een echte koffie-oorlog onder de koffiestands over wie de lekkerste koffie kan zetten.” Ook de fried fish is een aanrader.

NZ

Activiteiten die je moet hebben ondernomen? “Het mooiste was denk ik pinguïns kijken en duiken. Duiken in Nieuw-Zeeland is elke keer weer een verassing, zowel boven als onder water. Boven water is het een prachtig schoon landschap, onder water zie je verschillende vissen en koralen. Je zwemt naast watervallen en vaart door de meest ongerepte stukken natuur ter wereld. Daarnaast heb ik ook het genoegen gehad om een tocht te maken met een Maori gids. Deze man wist zo ontzettend veel van de natuur en haar eigenschappen. Het was een plezier om daarnaar te luisteren.”

Dé tip om een dergelijke stap te nemen? “Niet nadenken, gewoon doen! Hoe meer je gaat nadenken, hoe meer twijfels je krijgt. Zo was ik bang dat ik geen kamer kon vinden of dat het heel eenzaam is zo ver van huis. Uiteindelijk had ik binnen twee weken een kamer met superleuke huisgenoten. Eenzaam ben ik nooit geweest, je ontmoet in de rij bij het inchecken van Schiphol al nieuwe mensen om mee te kletsen.” Nog steeds heeft Annelieke contact met mensen die ze daar heeft ontmoet. “Zowel met de docenten, medestudiegenoten, reisgenoten als andere exchange studenten!”

Wil je jouw stage-, summerschool- of studieavonturen in het buitenland ook delen? Mail dan naar hetrechtenstudentje@gmail.com onder vermelding van ‘Over de grens’!