AI in het werkveld: dit moet je als rechtenstudent weten

Kunstmatige intelligentie, ook bekend als AI, heeft een grote impact op diverse sectoren. Daar is de juridische sector geen uitzondering op. In dit artikel lees je hoe jij je hierop kunt voorbereiden.

Kunstmatige intelligentie (ofwel ‘artificial intelligence’, kortweg AI) is een computer die het in zijn macht heeft om menselijke vaardigheden te vertonen. De computer ontvangt de data, door jouw input, verwerkt deze informatie en reageert daarop. AI is in 1956 ontstaan en bestaat dus al best wel een tijdje. Bij kunstmatige intelligentie moet je niet alleen denken aan Chat-GPT, want het is veel meer dan dat. Het is namelijk terug te vinden in veel meer, zoals de gezichtsherkenning en Google/Apple foto’s.

Voor- en nadelen van AI

Automatisering van routinetaken

Binnen de juridische sector is het geen geheim dat een groot deel van de dagelijkse werkzaamheden bestaat uit routinetaken. Deze taken nemen ontzettend veel tijd in beslag. Door AI toe te passen op routinetaken wordt de efficiëntie verhoogd. Juridische professionals kunnen daardoor hun tijd en expertise inzetten op gebieden waar menselijke beoordeling en nuances essentieel zijn. AI kan daarmee niet alleen een efficiëntieverbetering bieden, maar ook de mogelijkheid voor juridische professionals om zicht te concentreren op complexe aspecten.

Voorspellende analyses

Kunstmatige intelligentie is in staat diverse databases te analyseren. Hierdoor is het mogelijk om juridische uitkomsten te voorspellen, maar ook trends in de jurisprudentie te analyseren. Dit betekent dat de jurist niet oneindig veel zoekwerk hoeft uit te voeren, omdat AI al voorziet in verschillende inzichten.

Privacybescherming

AI is in staat om aanzienlijke hoeveelheden gegevens te verzamen en te analyseren. Echter, deze gegevensverwerking brengt potentiële privacy-uitdagingen met zich mee. Wanneer AI databases onderzoekt, bestaat er een risico dat er persoonlijke en/of juridische informatie onbedoeld wordt gepubliceerd of misbruikt. Het is dus van belang dat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) wordt gewaarborgd.

Betrouwbaarheid van gegevens

Door het gebruik van historische gegevens kunnen vooroordelen en discriminatie ontstaan. Het is als gebruiker van AI belangrijk je hiervan bewust te zijn. De data in Chat-GPT is bijvoorbeeld maanden oud, dan zou je je af kunnen vragen hoe betrouwbaar/relevant de informatie is. Daarnaast is er de kwestie van aansprakelijkheid, want wie stel je aansprakelijk voor de door AI bedachte gebruikte data?

Kortom, AI kan een uitkomst bieden bij het overnemen van routinetaken en voorspellen van bijvoorbeeld rechterlijke uitspraken, maar tegelijkertijd is er nog veel werk aan de winkel wat betreft de bescherming van privacy, betrouwbaarheid van de AI-data en aanverwante kwesties.

Hoe bereid je je voor op werken met AI na je studie?

Door je je alvast te verdiepen in de werking van AI, kun je daar je voordeel bij doen op het moment dat je het werkende leven instapt.  “Advocaten die AI en de potentiële toepassingen ervan begrijpen, zullen een aanzienlijk voordeel hebben ten opzichte van degenen die dat niet doen,” zegt Etienne van Bladel, directeur van de Academie voor de Rechtspraktijk, bijvoorbeeld in het Advocatenblad.

Alvast enkele tips:

  • Lees het Future Ready Lawyer Rapport 2023 van Wolters Kluwer. Hierin vind je meer informatie over hoe AI de juridische sector vormt, welke belangrijke trends naar verwachting een grote impact zullen hebben op juridische organisaties in de komende drie jaar en hoe juridische technologie het dagelijks werk kan ondersteunen.
  • Luister eens naar De Dataloog, een Nederlandse podcast die zich helemaal richt op data en AI.
  • Je helemaal onderdompelen in AI? Organisaties als LOI bieden hierover korte cursussen aan, zoals AI voor beginners (duur: twee maanden). Verder bieden onder meer Google en Microsoft gratis Engelstalige AI-cursussen aan. En vraag eens na wat je onderwijsinstelling op dit gebied aanbiedt.
  • Bekijk onderstaande video over AI-tools, de nadruk ligt daarbij op ChatGPT.