AFM: registreer studieschuld bij BKR

Studieschulden moeten worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR), adviseert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in diens jaarlijkse wetgevingsbrief. Dit moet voorkomen dat mensen een te hoge hypotheek krijgen en zichzelf zo mogelijk in de problemen helpen.

Uit onderzoek blijkt dat vijftien procent van de starters studieschulden niet opgeeft bij het aanvragen van een hypotheek. Een register waarin wordt opgenomen wie studieschulden heeft kan daarbij helpen, meent de AFM. Het BKR zou daarvoor een logische keuze zijn “vanwege de aansluiting met de reeds bestaande schuldenregistratie”. Dit register zou dan alleen toegankelijk zijn voor financiële instellingen.

‘Gaan we niet doen’

Onderwijsminister Van Engelshoven heeft op Twitter al laten weten dat het demissionaire kabinet het AFM-advies niet zal overnemen: “Het kabinet vindt het belangrijk dat lenen voor elke student toegankelijk blijft, zodat iedereen kan blijven studeren. Een BKR-registratie van de studieschuld kan een afschrikwekkende werking hebben, gaan we dus niet doen.”

Lees ook: Schulden lopen op en meer studenten gaan lenen