Afgestudeerd? 5 tips voor het vinden van een baan!

Bachelor of master in de pocket en druk op zoek naar een nieuwe baan? Dit kan soms erg lastig en vermoeiend zijn. Welke functie wil je? Is deze wel uitdagend genoeg? Voel ik mij thuis binnen dit bedrijf? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf gaat stellen tijdens de zoektocht naar de perfecte baan. Daarom hier vijf tips om zo de juiste baan voor jou te vinden!

1. Het perfecte cv

Voordat je op sollicitatiegesprek mag komen, wordt door de werkgever altijd eerst kort naar je cv gekeken. Daarom is het belangrijk om een pakkend en goed cv te hebben dat je potentiële werkgevers niet zomaar wegleggen. Het is belangrijk dat je cv kort maar krachtig is. Om dit te bereiken kan je je cv laten checken door experts! Er zijn genoeg sites waar je je cv kan opsturen en waar professionals jouw cv gaan checken om te zien of het wel aantrekkelijk genoeg is. Zo zorg jij ervoor dat jouw cv er direct uitspringt bij jouw nieuwe werkgever.

2. Netwerken

Het klinkt simpel, maar voor de meeste afgestudeerden is dit juist iets lastigs. Het is begrijpelijk dat de meeste studenten het moeilijk vinden om bij oud-werkgevers of bekenden op de deur te moeten kloppen voor hulp. Maar dit is juist superhandig! Heb je ergens stage gelopen? Vraag of zij jou verder willen helpen. Of ken je bekenden die in hetzelfde vakgebied zitten? Ook zij kunnen jou vast en zeker verder helpen! Door deze “via-via-via”-techniek kom jij zo bij nieuwe mensen terecht die vast en zeker de perfecte baan voor jou hebben!

3. Social media

We leven nou eenmaal in 2021 en iedereen zit non-stop op zijn telefoon om z’n social media te bekijken. Vanwege het ruime publiek is dit de uitgelezen kans om te laten zien aan de rest van de wereld dat je op zoek bent naar een baan! Vooral het platform LinkedIn is de perfecte plek om te laten zien dat je op zoek bent. Dit is eigenlijk een platform waar je een online cv opzet en waar bedrijven jou dus kunnen vinden. Hoe mooi is dat? Daarnaast kan het handig zijn om je Instagram of Facebook eens op te frissen. Die leuke herinneringen uit je studententijd kunnen bij je toekomstige werkgever misschien verkeerd vallen. Zorg daarom voor een professionele uitstraling!

4. Voorbereiding voor ‘het gesprek’

Bij ieder bedrijf moet je op sollicitatiegesprek komen. Dit is voor iedereen wel een spannend moment en daarom is het extra belangrijk om hier goed voorbereid naartoe te komen. Hoe word je nou een echte pro in sollicitatiegesprekken? Door er veel te doen! Probeer bij zoveel mogelijk bedrijven te solliciteren. Op deze manier leer je beter hoe zo’n gesprek in elkaar zit en waar je verbeterpunten liggen. Bij de meeste gesprekken zijn er altijd een paar standaard vragen die je kan verwachten. Deze antwoorden kan je van tevoren al voorbereiden, zodat je niet met een mond vol tanden komt te staan tegenover je mogelijke nieuwe werkgever. Kom zelfverzekerd en voorbereid over!

5. Weet wat je wil!

Het is natuurlijk wel belangrijk dat je gaat solliciteren voor een baan die je echt interessant vindt. Je hebt niet voor niks al die jaren in die collegezalen moeten vertoeven, nu is het tijd voor het echte werk! Onderzoek tevoren al welke functies en bedrijven je leuk lijken en waar je echt hard voor wil werken. Op deze manier leer je specifieker op zoek te gaan en is het dus makkelijker om passende vacatures te vinden. Hoe meer motivatie en energie je in een functie wil steken, hoe aantrekkelijker jij voor je werkgever wordt.

Stel: je bent net afgestudeerd en op zoek naar je eerste baan. Hoeveel uur zou jij dan per week willen werken? En waar? Wat vind jij belangrijker: salaris of leuke collega’s? Of toch reistijd? Vul nu in een paar minuten de baan-enquête van Het Rechtenstudentje in en maak kans op een fijn studentenpakket!