9 stappen om je eigen bedrijf te starten

Droom je in de collegebanken stiekem al van een succesvolle carrière? Een goede manier om alvast ervaring op te doen is het starten van je eigen onderneming, zoals een juridisch adviesbureau. Daarvoor moet je echter wel het nodige regelen. Negen stappen die je daarbij zeker niet mag vergeten.

Je eigen bedrijf starten begint met een ondernemersplan. Daarin vermeld je onder meer wat het doel is van je onderneming, hoeveel je denkt te gaan verdienen, hoeveel kosten je gaat maken en hoe je klanten gaat bereiken. Een ondernemersplan hoeft geen twintig A4-tjes te tellen, maar hoe meer je voor jezelf opschrijft, hoe meer er is om op terug te vallen. Je zult zien dat je je plannen gaandeweg steeds meer bijstelt en concreter maakt.

Naast het kiezen van een naam (en controleren of deze nog niet is ingeschreven in het Handelsregister) en het ontwikkelen van een website moet je ook nadenken over de rechtsvorm van je onderneming. Zet je in je eentje een onderneming op, dan is een eenmanszaak een logische keuze. Ben je met meerdere personen, dan kun je kiezen voor onder meer een vennootschap onder firma (vof) of besloten vennootschap (bv). Voor al deze vormen geldt dat je geen startkapitaal nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld met medestudenten een nieuwe rechtswinkel opzetten, dan kun je ook eens kijken naar een stichting als rechtsvorm.

Goed op weg

Ook belangrijk: kijk welke verzekeringen je nodig hebt. Drie verzekeringen zijn daarbij in ieder geval de moeite waard om te bekijken: een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, beroepsaansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandsverzekering. Aanvullend zou je, afhankelijk van je werkplek, kunnen kijken naar een opstal- en inboedelverzekering.

Op dit punt wordt het ook belangrijk om je administratie op orde te hebben. Sla je ondernemingsplan, KvK-documenten en verzekeringspapieren netjes op en zorg voor een systeem waarmee je straks je facturen en bonnetjes gemakkelijk kunt ordenen.

Heb je een en ander voor jezelf op een rijtje gezet, dan wordt het tijd om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Zo’n KvK-inschrijving is redelijk snel geregeld, maar maak toch op tijd een afspraak zodat je vlot van start kunt.

Bijna klaar!

Je inschrijving geregeld? Dan kun je een zakelijke rekening gaan openen! Neem rustig je tijd om te kijken welke bank het beste bij je past. Let daarbij onder meer op de snelheid van overboekingen en de hoogte van transactiekosten.

Je eigen bedrijf starten is één ding, maar er moeten natuurlijk wel klanten komen! Voor het vergroten van je (online) zichtbaarheid kun je allerlei stappen ondernemen. Zo kun je op je website een eigen blog beginnen of een e-book uitbrengen, bereik je nieuwe potentiële klanten met actief social mediagebruik, kun je aansluiten bij netwerkborrels om mede-ondernemers te leren kennen en kun je bijvoorbeeld flyers ophangen in supermarkten, buurthuizen of zelfs op de campus.

Alvast wat inspirerende verhalen lezen van (oud-)studenten die je voorgingen? Lees dan Je eigen juridische onderneming? Dit zijn de onmisbare elementen en Het beginnen van een juridisch adviesbureau: zo doe je dat.