8+ onmisbare sites tijdens het schrijven van juridische stukken!

Of je nu ploetert op een annotatie, essay of scriptie, deze sites zijn onmisbaar tijdens het schrijven! Van het controleren van de d’tjes en t’tjes en voetnoten tot opzoeken van jurisprudentie, Kamerstukken en juridische artikelen.

Genootschap Onze Taal
Is het nu uitwijden of uitweiden? Teveel of te veel? En wanneer schrijf je getallen ook alweer in cijfers of letters? Je vindt de regeltjes allemaal op de onzetaal-site. Ook taaladvies.net kan daarbij goed van pas komen.

Maxius
Geen zin om steeds die wettenbundels mee te sjouwen? Op Maxius kun je de wetten online raadplegen. Dat kan ook bij wetboek-online.nl (hier vind je ook jurisprudentie-suggesties bij elk wetsartikel) en wetten.overheid.nl.

Leidraad voor juridische auteurs
Hoewel deze in boekvorm verkrijgbaar is, kun je de leidraad ook (gedeeltelijk) als pdf op internet vinden. Weet je niet meer of je nu wel of geen bladzijdes in de voetnoot moest noteren of welke delen in je bronvermelding cursief moesten, check dan dit boekje even.

Legal Intelligence
Iedere rechtenstudent heeft gratis toegang tot Legal Intelligence, dus maak er gebruik van! Je vindt er talloze boeken, tijdschriftartikelen en jurisprudentie. Vergeet ook Kluwer Navigator niet te raadplegen! En probeer eens Google Scholar, dat levert nog weleens verrassende resultaten op.

Lees ook: 9x de meest voorkomende fouten in scripties en hoe ze te vermijden

Synoniemen.net
Niets is zo vervelend (oké, behalve d-t fouten) als honderd keer hetzelfde woord lezen in een stuk. Gebruik dus synoniemen.net voor wat variatie in je verhaal.

Tweedekamer.nl/kamerstukken
Een stukje wets- en rechtsgeschiedenis doet het altijd goed, zowel op papier als voor jezelf. Met wat meer achtergrondkennis schrijf je toch een stukje fijner.

Uitspraken.rechtspraak.nl
Toegegeven, de site is niet altijd even overzichtelijk, maar biedt enorm veel jurisprudentie. Wellicht kom je er nog wat (voor jou onbekende) arresten tegen die je betoog nét een stukje sterker maken! Voor Europese jurisprudentie zijn er natuurlijk ECHRE-Justice, EUR-Lex en Curia.

Vandale.nl
Is ministerie nu mannelijk of vrouwelijk? En hoe zat het ook al weer met rechtbanken en de Hoge Raad? Voorkom onnodige fouten en controleer het op deze site.

TIP! Komt je bachelor- of masterscriptie eraan en zie je daar nu al tegenop? Geen nood, onze online scriptiecursus is terug! In één middag krijg jij de theoretische én praktische handvatten aangereikt om van jouw scriptie een succes te maken. Bekijk alle informatie hier.