7 studietips voor eerstejaars studenten

Een goed begin is het halve werk; deze open deur wordt niet voor niets zo vaak ingetrapt. Zeker als je de afgelopen dagen voor het eerst op de campus hebt rondgelopen, zijn wat handvatten om te starten met je studie handig.

1. Creëer een fijne studieruimte

Of je nu in je vertrouwde slaapkamer bij je ouders zit of een studentenkamer hebt: een fijne studieplek is belangrijk, want je zult hier de komende jaren nog heel wat uren doorbrengen. Zorg voor een fijne bureaustoel die goed staat afgesteld op jouw houding, goede verlichting en geef de spullen op je bureau een vaste plek. Heb je verder plek voor een monitor naast je laptop, dan is dit ook een aanrader. Waar je met een laptop vaak wat voorovergebogen zit te werken, kun je bij een monitor een betere houding aannemen.

Verwijder ten slotte afleidingen, zoals een televisie of Playstation. Bij voorkeur gebruik je je studieplek ook alleen voor je studie en niet voor andere zaken. Zodra je op je stoel gaat zitten is het dan duidelijk: tijd om te studeren.

Lees ook: 16 handige studie gadgets om het studeren makkelijker te maken!

2. Stel concrete studiedoelen op

Bekijk goed wat je per vak moet doen en maak op basis daarvan een studieplanning. Doe dit zo concreet mogelijk, zodat je taken bestaan uit behapbare blokjes. Houd daarbij ook rekening met voldoende tijd voor ontspanning en plan elke week wat ruimte in die je kunt gebruiken voor taken die je eerder niet hebt afgekregen. Heb je die tijd uiteindelijk niet nodig, dan kun je leuke dingen gaan doen of alvast wat vooruitwerken.

3. Wees actief tijdens colleges

Je hoeft echt geen haantje de voorste te zijn, maar probeer mee te doen tijdens discussies en maak actief aantekeningen tijdens colleges. Niet alleen sla je daarmee studiestof gemakkelijker op, het geeft je ook een productief gevoel, wat het weer makkelijker maakt om te blijven studeren.

4. Leer van elkaar, maar doe eigen onderzoek

Je zit als eerstejaars studenten allemaal in hetzelfde schuitje en het is toch wel echt fijn als je collegeaantekeningen kunt bemachtigen als je een keertje ziek bent. Het is dus heel efficiënt als je een studiegroepje kunt vormen met een aantal medestudenten om samen te studeren en aantekeningen uit te wisselen. Zorg echter wel dat je niet te veel op andermans notities leunt; bereid zelf je colleges voor en maak je eigen aantekeningen. Zie eventuele notities of samenvattingen van medestudenten als aanvulling, niet als vervanging van je eigen werk.

Lees ook: 11 musthaves voor je studietijd

5. Organiseer en bewaar je studiestof

Regelmatig komen bij vakken uit je latere bachelorjaren of zelfs uit je master bepaalde studiestof uit je eerste jaar terug. Wel zo handig als je dan die collegeaantekeningen nog hebt, dus orden en bewaar ze als naslagwerk.

6. Zorg dat je weet hoe jouw onderwijsinstelling te werk gaat

Waar moet je zijn met vragen over studiestof? Op welke plekken op de campus of in je faculteitsgebouw kun je studeren? Wanneer moet je je inschrijven voor werkcolleges of tentamens? Zorg dat je van dit soort praktische informatie op de hoogte bent. Tijdens je eerste jaar heb je meestal een mentor aan wie je dit soort vragen kunt stellen, maak daar gebruik van.

7. Kijk wat je naast je studie kunt doen

Als je ziet hoe het recht in de praktijk werkt, geeft dat extra motivatie tijdens het studeren. Bij een bepaald aantal gehaalde studiepunten kun je vaak aan de slag bij een plaatselijke rechtswinkel en juridische studieverenigingen organiseren regelmatig uitstapjes naar advocatenkantoren, rechtbanken of andere juridische instanties. Maak daar dus vooral gebruik van, maar verlies je studieplanning niet uit het oog. Daarnaast hoef je niet per se iets juridisch te doen; ook van ander vrijwilligerswerk kun je veel leren.

Lees ook: 15 fijne studietips van medestudenten!