7 dingen die je als rechtenstudent in 2019 echt niet meer wilt horen

Clichés, er bestaan er genoeg over de rechtenstudie. Een lijstje met opmerkingen die we het liefst nooit meer horen. 

1]. “Rechten studeren? Dan moet je toch alle wetten uit je hoofd leren?” Ja, klopt. “Hij die enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort wegneemt, met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen, wordt, als schuldig aan diefstal, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.” Of ik dit artikel alleen als reactie voor deze opmerking uit mijn hoofd heb geleerd? Misschien…

2]. “Maar wat leer je dan? Want je kunt alles toch gewoon opzoeken in je wettenbundel?” Ja, behalve dat schuld, opzet, hypotheek, consument, eigendom, gratis en maand allemaal een andere betekenis hebben dan in het standaard Nederlands. Moet je maar net even weten.

3]. “Hij is vrijgesproken, dus hij heeft het niet gedaan”. Nou, nee. Vrijgesproken betekent alleen dat niet wettig en overtuigend bewezen kon worden dat de verdachte het strafbare feit heeft gepleegd. Maar dan kan ie het nog wel gedaan hebben. Hij is dan blijkbaar alleen net iets slimmer dan jij. 😉

4]. “Rechten? Oh, nou, dan heb ik nog iets moois voor je! Als mijn buurman zijn scootmobiel in de hal van de flat mag parkeren, dan mag ik dat toch zeker ook! Gelijke monniken, gelijke kappen!”
Ja. Behalve dan dat je buurman toestemming heeft gevraagd én gekregen van de VvE en jij jouw scootmobiel daar gewoon zonder vragen neerplempt, en je buurman een been mist en jij volgens jouw doktersverklaring makkelijk nog 500 meter kunt lopen. Gelijke monniken? Echt?

5]. “Jurist? Maar je studeert nog toch? Dan kun je toch geen advocaat zijn?” Ik zei ook niet dat ik advocaat ben, ik zei dat ik jurist ben. Nee, dat is niet hetzelfde. Nee, als je meester in de rechten bent, ben je ook niet automatisch advocaat, nee. Ja, een advocaat is wel altijd meester in de rechten en een meester in de rechten is altijd jurist. Hoezo ingewikkeld? Een koe heeft vier poten, maar niet alles met vier poten is een koe.

6]. “Oh kijk, er is een pak melk gevallen op de vloer van de supermarkt! Als ik daar nou in ga liggen, weet jij wel hoe ik gratis geld kan vangen, toch?!” Nee vriend, hier begín ik niet eens aan.

7]. “Rechten studeren, is dat niet vreselijk saai?” Absoluut. Poging tot moord op een lijk met poedersuiker, het verschil tussen spermasporen van zelfbevrediging of een ‘happy ending’, een kankerpatiënte die een stichting opricht voor haar uitvaartkosten en met dat geld niet een nieuwe, experimentele behandeling mag bekostigen, gif in een taart, openstaande kelderluiken, tandartsen die met elektriciteit knoeien, verkeerd ingebrachte minitampons, ontploffende jus d’orangeflesjes… Dodelijk saai. Maar echt. Niet aan beginnen.

Lees ook: 7 dingen die je als rechtenstudent in 2017 echt niet meer wilt horen // 7 dingen die je als rechtenstudent in 2016 echt niet meer wilt horen