6 types die je sowieso ziet in de collegezaal!

Sommige mensen letten op, anderen zitten te slapen óf zijn overal mee bezig – behalve met studeren. Deze zes types kom je tegen in elke collegezaal.

Door Loes van den Wijngaard

1. De vooraanzitter

Dit type wil niets van het college missen en zorgt altijd dat hij op tijd is, zodat hij een plekje op de eerste rij heeft. Behalve dat deze persoon graag vooraan zit om alles goed te kunnen volgen, wil dit type ook graag een goede indruk achterlaten op de docent en zal hij er dus alles aan doen om op een positieve manier op te vallen.

2. De slaapkop

De meeste mensen die de avond voor een college zijn gaan stappen, besluiten het college helemaal te skippen, maar de slaapkop niet. Met goede moed en met een kop koffie in zijn hand, stapt dit type de collegezaal binnen. Helaas blijkt de goede moed al snel niet genoeg en worden zijn ogen wel erg zwaar… Dat de docent zo monotoon praat helpt ook niet, dus de slaapkop doet tussendoor even een powernap… Zzz…

3. De online shopper

De spanningsboog van dit type is niet al te best, dus na een kwartier college wordt door de online shopper de internetbrowser geopend om een nieuwe outfit voor dat ene feestje te scoren, op zijn gemak een vakantie uit te zoeken, of zich eens te verdiepen in een nieuwe laptop. Tip als jij deze persoon bent: probeer wat verder achterin de zaal gaan te zitten, want anders kan iedereen meegenieten van de nieuwe schoenen of innoverende gadget die jij op het oog hebt.

4. De vragensteller

Vragen stellen is goed en leerzaam, maar dit type tilt het vragen stellen naar een heel nieuw level. De meest willekeurige vragen komen voorbij, vaak gekoppeld aan een irrelevante persoonlijke ervaring. Dit type lijkt nooit te kunnen wachten tot na een college of de pauze om een vraag te stellen, ook al heeft het alleen op hem betrekking en verveelt daardoor de hele zaal zich. Iedereen begint spontaan te zuchten als ze de vinger van dit type weer omhoog zien gaan…

5. De afhaker

Net als de slaapkop begint ook de afhaker vol goede moed aan het college. Hij is gewapend met zijn wettenbundels, zijn laptop is opgeladen en zijn enthousiasme hoog. Helaas blijkt het vak toch wel tegen te vallen, is de stof enorm pittig en gaat de docent er razendsnel doorheen. Dit type raakt al snel in paniek en klapt meteen dicht, dus in plaats van goed te luisteren, geeft de afhaker de moed maar op. Hoe kan hij dit allemaal ooit onthouden… De afhaker is te herkennen aan het continue gezucht en gesteun.

6. De studeerder

Een college is bedoeld om kennis te vergaren over dat specifieke vak, maar wat nou als je gisteren een hele drukke dag had en niet toe bent gekomen aan het voorbereiden van je onderwijsgroep of het afmaken van een opdracht voor een belangrijke deadline? Voor de studeerder is de collegezaal bij uitstek een geschikte plek om een paper af te schrijven of wat literatuuronderzoek te doen. Wel vervelend dat de docent dit type steeds uit zijn concentratie haalt met zijn gepraat.