6 tips om sneller door je studiestof te komen

Een groot vooroordeel over de rechtenstudie is zeker waar: we moeten Heel. Veel. Lezen. Er zijn echter verschillende trucjes waarmee je net wat sneller door je studiestof gaat.

Een goed voorbeeld daarvan is snellezen. Gemiddeld lezen we zo’n 150 à 250 woorden per minuut. Met wat oefening kunnen dat er gemakkelijk 550 worden, waarbij je ook nog steeds de tekst begrijpt. Dat scheelt je al snel flink wat tijd. Enkele tips.

Voorbereiding

1. Stilte

Normaal gesproken is afleiding bij lezen al lastig, maar bij snellezen is het nog belangrijker om geconcentreerd aan de slag te kunnen. Muziek uit, deur dicht en telefoon uit of op stil. Zorg daarnaast voor voldoende licht én een goede bureaustoel.

 2. Bepaal je doel

Wil je jezelf laten informeren? Of heb je bijvoorbeeld argumenten nodig voor het schrijven van een annotatie? Bepaal voordat je gaat lezen je leesdoel, dan lees je efficiënter.

3. Bepaal de relevantie

Deze tip hangt samen met de voorgaande. Verdiep je van tevoren kort in de opbouw van je tekst. Kijk bij een tijdschriftartikel bijvoorbeeld naar de titel en ondertitel, afbeeldingen en koppen en lees bij boeken de inhoudsopgave. Zo kun je alvast bepalen welke stukken voor jou wel of niet relevant zijn. Dit wordt ook wel ‘skimmen’ genoemd.

Tijdens het lezen

4. Hulpmiddel

Zeker als je al een lange studiedag achter de rug hebt, kan je aandacht verslappen. Om te voorkomen dat je bij het snellezen steeds verder leest op de verkeerde regel, kun je een liniaal, potlood of gewoon je vinger gebruiken. Hoe vaker je gebruik maakt van snellezen, hoe minder dit nodig zal zijn.

5. Voorkom teruglezen

Het heeft geen zin om te snellezen als je teksten steeds opnieuw moet lezen. Meestal heb je wel door dat een deel van de tekst echt belangrijk is, dus als je voor je gevoel tekst hebt gemist: lees gewoon door.

6. Pauze

Het heeft geen zin om dat boek in één keer door de spitten. Hak je leerstof op in hapbare stukjes en neem tussendoor voldoende pauze.

Oefenen

Er zijn verschillende hulpmiddelen en oefeningen om snellezen te oefenen. Een snelle blik op Google leert dat de term ‘tips snellezen’ zo’n 35.300 resultaten oplevert. Wil je liever wat duidelijke handvatten? Volg dan een cursus snellezen. Dit kan bijvoorbeeld voor een paar tientjes bij opleider Soofos. Voor cursisten die hier een abonnement hebben afgesloten, is deze cursus bovendien gratis te volgen.