6 manieren om jezelf te verdiepen en ontwikkelen naast je studie!

Je studietijd is niet alleen een tijd om een diploma te halen, het is ook een tijd waarin je jezelf kunt ontwikkelen zodat je helemaal klaargestoomd jouw carrièrepad kunt gaan bewandelen. Naast interessante bijbaantjes, stages en vrijwilligerswerk, is er nog een aantal manieren om jouw studententijd te verrijken.

Door Loes van den Wijngaard

1. Ga bij een debatclub

Als jurist, voor welke richting of welke baan je ook kiest, zal je te maken hebben met situaties waarin je het standpunt van je cliënt goed moet kunnen overbrengen. Bij een debatclub leer je vaardigheden om de aandacht te trekken, je visie op een zo goed mogelijke manier over te brengen en anderen te overtuigen. Allemaal vaardigheden die goed van pas komen tijdens het houden van een pleidooi of een onderhandelingssituatie.

2. Volg een extra vak of cursus Nederlandse taal

Taal is heel belangrijk voor een jurist. Je zal regelmatig processtukken op moeten stellen, brieven moeten schrijven of je moeten buigen over contracten. Het is natuurlijk niet heel netjes als je in deze stukken dikke spelfouten maakt of kromme zinsconstructies gebruikt, dus een extra verdieping in de Nederlandse taal kan iedereen goed gebruiken!

3. Ga naar een masterclass mediation

Dat jurist zijn niet alleen maar draait om procederen, dat weten we inmiddels allemaal. Voordat het zover komt worden namelijk vaak manieren gevonden om te schikken en mediation is een van deze manieren. Je kan hier voor terecht bij een onafhankelijke mediator, maar het is ook fijn als je zelf al wat kneepjes van het vak kunt toepassen voor het zo ver komt.

4. Doe mee aan een public speaking wedstrijd

Spreken in het openbaar is voor velen een valkuil: je wordt zenuwachtig, gaat veel te snel praten of struikelt juist over je woorden. Om meer zelfvertrouwen te krijgen en ook meteen wat vaker te oefenen met het spreken voor vreemden of grote groepen, kun je meedoen aan een public speaking wedstrijd of masterclass. Voor je het weet houd je vloeiend je eigen TED-talk!

5. Volg een (online) scholing journalistiek

Journalistiek gaat om bronnen checken, onderzoek doen en pakkende teksten schrijven. Eigenlijk allemaal dingen waar je je als jurist ook mee bezig houdt, want je zal toch zeker moeten weten of je getuige betrouwbaar is, of wat de mogelijkheden zijn in het ontslagrecht tijdens een economische crisis. Door het doen van een dergelijke cursus zal je leren soms buiten de gebaande paden te wandelen.

6. Word creatief tijdens een schrijfcursus

Schrijfcursussen zijn er in alle vormen en maten: van academic writing tot toneelschrijven. Het is natuurlijk fijn als je goede academische artikelen kunt neerpennen, maar juist een cursus creatief schrijven kan je helpen tijdens het schrijfproces. Zo zal je nooit meer vervallen in suffe clichés of stoffige vergelijkingen!