6 kijktips op Internationale Vrouwendag

Wat hebben een Amerikaanse rechter, Italiaanse advocaat en Ierse journaliste met elkaar gemeen? Ze vochten voor hun (juridische) zaak. Zes vrouwen wiens levensverhalen zijn verfilmd.

RBG

Ze was een voorvechtster van vrouwenrechten en zowel geliefd als gehaat: Ruth Bader Ginsburg (1933-2020) overleed in september 2020, maar de documentaire RBG uit 2018 (naar haar bekende nickname: Notorious R.G.B.) toont een indrukwekkend portret van deze rechter van het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten, met haar unieke aanpak én kledingstijl.

La Legge di Lidia Poët

Lidia Poët (1855-1949) was de eerste vrouwelijke advocaat van Italië. Ze volgde een rechtenstudie aan de Universiteit van Turijn en studeerde af in 1881, maar liep tegen veel weerstand aan toen ze als advocaat aan de slag ging. Al snel werd ze geschorst, wat leidde tot een beweging om vrouwen in staat te stellen om ander andere openbare ambten in Italië te bekleden. Haar levensverhaal leidde in 2023 tot de Netflix-serie La Legge di Lidia Poët (De wet van Lidia Poët), waarin ze per aflevering een nieuwe moord oplost. Een tweede seizoen laat vast niet lang op zich wachten.

Harriet

De film Harriet uit 2019 toont het leven van de Amerikaanse vrijheidsstrijder Harriet Tubman (1823-1913). In 1849 wist ze als jonge vrouw te ontsnappen uit de slavernij. Ze kwam in Philadelphia in aanraking met de Underground Railroad, een netwerk met smokkelroutes door de VS via waar slaven uit het zuiden naar het veilige noorden konden reizen. De getallen verschillen, maar vaststaat dat Tubman in ieder geval tientallen slaven in veiligheid bracht. Na haar werk voor de Underground Railroad zette ze zich in voor het vrouwenkiesrecht.

Suffragette

De film Suffragette uit 2015 volgt de strijd van het verkrijgen van stemrecht voor vrouwen in de het Verenigd Koninkrijk. Hoofdpersoon Maud is aan het begin van de twintigste eeuw een jonge werkende vrouw in de eerste Britse feministenbeweging. Al snel merkt ze dat vreedzaam protest niet verandert, waarna ze radicaliseert en geweld gebruikt om haar doel te bereiken. Hoewel Maud een fictief personage is, is ze wel geïnspireerd op het leven van Hannah Mitchell (1872-1956), lid van de bekende suffragettebeweging.

Veronica Guerin

Veronica Guerin (1959-1996) was een Ierse journaliste die zich inzette voor de persvrijheid. In de film Veronica Guerin uit 2003 zien we hoe ze in 1994 voor de Sunday Independent begon te schrijven over Ierse criminelen. Na artikelen over drugsbaronnen ontving ze meerdere doodsbedreigingen, maar dat weerhield haar niet om door te schrijven. Dit moest ze in 1996 bekopen met haar leven. Na haar dood werden twee wetten ingevoerd: de Proceeds of Crime Act 1996 en de Criminal Assets Bureau Act 1996. Hiermee kon de overheid bezittingen die met criminele gelden waren gekocht in beslag nemen.

Erin Brockovich

Deze golden oldie vormt een mooi slot van dit rijtje. De film Erin Brockovich uit 2000 is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van juridisch secretaresse Erin (geboren in 1960), die in 1993 de juridische strijd aanging met de Pacific Gas and Electric Company. Het bedrijf vervuilde drinkwater, maar het had veel voeten in de aarde om dat te bewijzen. Dat lukte uiteindelijk, waarna het bedrijf 333 miljoen dollar aan schadevergoeding moest betalen. Leuk detail: in de film speelde de echte Brockovich een klein rolletje als serveerster.

Lees ook: Internationale Vrouwendag: 4 vrouwelijke boegbeelden in juridisch Nederland