6 kijk- en luistertips om je week goed te beginnen

Lange studieweek voor de boeg of doe je het juist even rustiger aan? Zes kijk- en luistertips voor tijdens een wandeling, een welverdiende studiepauze of een avondje op de bank.

Napleiten [podcast]

Misdaadjournalist Wouter Laumans en strafpleiter Christian Flokstra praten in deze podcast met advocaten en officieren van justitie, wat leidt tot een unieke inkijk in geruchtmakende strafprocessen. Met inmiddels zestig afleveringen, die gemiddeld een uur duren, is er genoeg te beluisteren. Luister de podcast hier.

De Zaak X [podcast]

In deze true crime podcast bespreken misdaadverslaggevers van het Algemeen Dagblad iedere week een spraakmakende of juist minder bekende rechtszaak. Welke indruk maakte de verdachte in de rechtbank? Wat dreef deze verdachte tot zijn daad? Hoe is het nu met de slachtoffers? Het eerste seizoen met tien afleveringen staat nu in zijn geheel online. Luister de podcast hier.

De Dag [podcast]

De podcast van NPO Radio 1 biedt je iedere werkdag in twintig minuten verdieping bij een onderwerp uit het nieuws. Van de bankencrisis tot Ronald Koeman en het Klimaatakkoord tot de schilderijen van Vermeer; deze podcast mag dan niet echt een juridisch tintje hebben; het laat je even verder kijken dan je studieboeken. Luister de podcast hier.

La Legge di Lidia Poët [serie]

In dit historische drama onderzoekt Lidia Poët moorden terwijl ze vecht om als advocaat te mogen werken. De serie, waarvan het eerste seizoen vorige maand verscheen en dat smeekt om een tweede seizoen, is gebaseerd op het ware verhaal van de eerste vrouwelijke advocaat van Italië en een echte must-see! Heb je de serie dus nog niet gebingewatcht, plan dan snel een Netflix-avondje in.

Murdaugh Murders – A Southern Scandal [documentairereeks]

De Murdaughs waren een van de machtigste en invloedrijkste (advocaten)families in het Amerikaanse zuiden, maar hun imperium stortte in 2019 in elkaar. De familie leek zich te omringen met vreemde noodlottige ongevallen, waarvan de vraag was of het wel allemaal zo toevallig was als het leek. Deze driedelige documentairereeks geeft meer inzicht in de familie en diens mysteries. Door diverse recente ontwikkelingen rondom de familie zou er zomaar een tweede seizoen kunnen komen.

A Time to Kill [film]

We sluiten het artikel af met een echte klassieker: in deze film uit 1996, naar een boek van John Grisham, verdedigt advocaat Jack een donkere man die twee blanke mannen heeft omgebracht nadat zij zijn tienjarige dochtertje verkrachtten. Lukt het hem om de man vrij te pleiten?